TAKVA KATASTROFA SE NE PAMTI: Zemlja se snažno zatresla u 10 sati ujutro i u smrt odvela 70.000 ljudi, a onda je nastao pakao…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 26. Dec. 2023  

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u daleku Kinu, na mjesto katastrofalnog zemljotresa.

Naime, snažan potres jačine 7,6 Richterove skale pogodio je kinesku provinciju Gansu u 10 sati ujutro 25. decembra 1932. godine.

Intenzitet epicentra bio je X, a u potresu je živote izgubilo 70.000 ljudi. Nakon prvog udara, vjetar je raznosio prašinu, a stijene su se kotrljale s planine. Dijelovi prijevoja Jiayuguan, poznatog povijesnog mjesta u Kini, su se urušili.

Oporavak od potresa trajao je čak pola godine. Changma, mjesto kojem se nije mogao pronaći trag na karti, postalo je centar seizmologa.

Česti potresi, suše i glad usporili su ekonomski napredak, sve do nedavno kada se zbog bogatstva mineralnima ta regija počela razvijati u industrijski centar. Inače, potres u Gansuu jačine 8,6 stupnjeva po Richteru ubio je oko 180.000 ljudi 1920. godine, a drugi po snazi, onaj iz 1932. godine, u smrt je odveo 70.000 ljudi.

Bilo, ne ponovilo se!

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...