NJU JE TEŠKO PRATITI: Samo će jedan proizvođač ove godine prodati više od 10 miliona vozila

Vratimo li se u prošlost, Toyota je najbolji rezultat imala 2019. godine, kad je širom svijeta prodala 9.714.253 vozila.

  • Auto

  • 30. Dec. 2023  30. Dec. 2023

  • 0

Toyotina proizvodnja ove godine možda nije dosegla neke nove visine, ali je jednostavno nitko više nije sposoban pratiti.

Iz igre su odavno ispali američki giganti, a sada je konačno morao kapitulirati i Volkswagen. Bilo je to vidljivo već prošle godine, kad je njemački div postavio profit kao prioritet i javno odustao od lova na titulu najvećeg svjetskog proizvođača. 

Toyota pak, usprkos manjem kašnjenju u elektrifikaciji, nimalo ne posustaje. U prvih 11 mjeseci ove godine japanski je proizvođač zajedno s Lexusom proizveo 9.23 miliona i prodao 9.36 miliona vozila. Ove godine dogodio se oporavak tržišta i lanaca opskrbe, pa iz Toyote poručuju kako će bez većih problema probiti granicu od 10 miliona vozila.  

Nimalo čudno s obzirom na to da su upravo studeni zaključili s 926.573 proizvedena vozila, od čega je njih 314.917 bilo proizvedeno u Japanu. Posljedica je to snažnog porasta potražnje, posebno u Japanu, gdje je prodaja porasla za čak 27.1 posto. Također, prodaja električnih Toyota bilježi plus od 53.4 posto. 

Vratimo li se u prošlost, Toyota je najbolji rezultat imala 2019. godine, kad je širom svijeta prodala 9.714.253 vozila. U pandemijskoj 2020. prodaja je pala ispod 9 miliona, da bi se nakon toga krenula oporavljati i dosegla prošle godine 9.567.184 prodana primjerka. 

Sve rečeno govori kako Toyota odlično balansira između proizvodnje i implementacije novih tehnologija. Stječe se dojam kako nešto oprezniji start u elektrifikaciji nije Toyotu skupo stajao. Naprotiv.

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...