NAJNOVIJI POTEZ: Od juna Venecija najavila nova ograničenja, evo o čemu se radi

Grad je ranije najavio planove za testiranje nove naknade za jednodnevni izlet ove godine.

  • Evropa

  • 30. Dec. 2023  

  • 0

Italijanski grad Venecija najavio je u subotu nova ograničenja u pogledu broja ljudi u turističkim grupama, što je najnoviji potez za smanjenje pritiska masovnog turizma u ovom gradu,

Počevši od juna, grupe će biti ograničene na 25 osoba, ili otprilike polovinu kapaciteta turističkog autobusa, a upotreba zvučnika, "koji mogu stvoriti zabunu i smetnje", bit će zabranjena, navodi se u saopćenju grada.

Gradski zvaničnik zadužen za sigurnost Elisabetta Pesce rekla je da je politika usmjerena na poboljšanje kretanja grupa kroz historijski centar Venecije, kao i na vrlo posjećena ostrva Murano, Burano i Torcello.

Grad je ranije najavio planove za testiranje nove naknade za jednodnevni izlet ove godine. Naknada od pet eura po osobi će se primjenjivati na 29 dana između aprila i sredine jula, uključujući većinu vikenda. Namijenjen je regulaciji gužvi, poticanju dužih posjeta i poboljšanju kvalitete života stanovnika Venecije, prenosi Anadolija.

Kulturna agencija UN-a je dva puta navela utjecaj turizma na grad u laguni kao glavni faktor, razmatrajući stavljanje Venecije na UNESCO-ov popis mjesta baštine u opasnosti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...