ĐURO KOZAR, OTVORENO: "Od 'Trojke' sam očekivao više, od Dodikovih prijetnji neće biti ništa" (VIDEO)

Kaže kako je očito da se Dodik uzda u podršku Ruske Federacije.

  • Mini market

  • 30. Dec. 2023  31. Dec. 2023

  • 1

Đuro Kozar, vojno-politički analitičar je kratko kazao da se čini da je 2023. godina takva da jedva čekamo da prođe.

"Kad to govorim onda mislim onda na rat u Ukrajini kojem se ne vidi kraj, a onda poslije toga u drugoj polovici ove godine dogodio i rat između Izraela i Hamasa, odnosno Palestinaca. Rat koji ima sva obilježja genocida nad Palestinskim narodom, jako puno ima žrtava, ginu civili, djeca i vrlo je teško gledati ovih dana teške prizore koje doživljava narod Palestine, to ne može nikoga da ostavi ravnodušnim.

Kad je riječ o ovoj godini na izmaku rekao bi da se svijet sve više dao u trku u naoružavanju , dali su se u tri smjene. Evropske države su ispraznile svoje zalihe, SAD također ali su dali i novca da se nabavi oružje. Kad govorimo o ratu u Ukrajini moram reći da je to na neki način zaleđeni sukob", dodao je Kozar za TV Hayat.

 

Kao i obično prijetnje Milorada Dodika okupiraju javni prostor u Bosni i Hercegovini, u posljednjoj prilici je kazao da ima informacije kako će Schmidt nametnuti Zakon o državnoj imovini u januaru. Zaprijetio je da će istog dana, ukoliko se to desi, proglasiti nezavisnost. Naš gost kategorično tvrdi da od tih prijetnji neće biti ništa.

"Milorad Dodik godinama prijeti, međutim i on sam je svjestan da od tih prijetnji neće biti ništa. On na taj način stiče popularnost među članstvom SNSD-a a ne cijelom bh. entitetu RS. Dodik treba da se uzme u obzir, ne treba ga potcjenjivati."

Ističe da bi Dodik trebao mnogo više da vodi računa o tome kako mu Amerikanci odgovaraju na te prijetnje.

"SAD je najveća vojna sila na svijetu, ona neće dopustiti da se u Bosni i Hercegovini dogodi novi rat i da se desi secesija bh. entiteta i da se državotvorni sistem uruši. Nama trebaju strane sudije, EUFOR i visoki predstavnik. Hoće li to biti Schmidt ili neko novi, ali potrebno je to budući da treba sačuvati Bosnu i Hercegovinu kao državu koja je članica UN-a i ne treba dozvoliti da se bilo koji dio Bosne i Hercegovine odvoji, i na kraju šta bi RS bila kao posebna država?", pita se Kozar.

Kaže kako je očito da se Dodik uzda u podršku Ruske Federacije.

Od Trojke sam očekivao više

Komentirajući aktuelni vlast nije krio razočarenje onim što vidi u odnosu na ono što je očekivao. Smatra da se ušlo u previše poltronski odnos Miloradu Dodiku a sve kako bi se što prije formirala vlast.

"Ja sam više očekivao od ove Trojke koja je ušla u kako kažu partnerski odnos sa HDZ i SNSD. Mislim da u želji da bude kompromis i što prije formiraju vlast da se ušlo previše u poltronski odnos Miloradu Dodiku i da on na nekim skupovima vrijeđa žrtve genocida i da mu sve može proći. Sad se vjerovatno Trojka uhvatila za glavu."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...