EURO-MED PROCJENJUJE: "Izraelska vojska u Gazi opljačkala robu vrijednu desetine miliona dolara"

Europsko-mediteranski opservatorij za ljudska prava (Euro-Med) izvijestio je da dok izraelska vojska nastavlja s genocidom u Gazi, gdje nastavlja s napadima, također čini "sistemske krađe" u domovima palestinskih civila

  • Svijet

  • 31. Dec. 2023  

  • 0

U razgovoru za Euro-Med, 40-godišnji Palestinac Tabet Salim rekao je da su izraelski vojnici upali u njihovu kuću na jugu Gaze, pritvorili njega i njegova dva sina te ukrali svo zlato i novac u kući

Europsko-mediteranski opservatorij za ljudska prava (Euro-Med) izvijestio je da dok izraelska vojska nastavlja s genocidom u Gazi, gdje nastavlja s napadima, također čini "sistemske krađe" u domovima palestinskih civila, javlja Anadolu.

U saopćenju Euro-Med-a sa sjedištem u Ženevi navodi se da su izraelski vojnici u Pojasu Gaze učestvovali u "nemoralnim aktivnostima kao što su ne samo ubijanje, već i krađa imovine i pljačkanje tijekom napada na domove palestinskih civila".

Prema informacijama koje je Euro-Med dobio od svjedoka, procjenjuje se da je izraelska vojska možda ukrala dragocjenosti vrijedne desetke miliona dolara, uz krađu ličnih stvari palestinskih civila.

- “Vrijednost novca koji su vojnici odnijeli iz moje kuće je više od 10 tisuća američkih dolara”-

U razgovoru za Euro-Med, 40-godišnji Palestinac Tabet Salim rekao je da su izraelski vojnici upali u njihovu kuću na jugu Gaze, pritvorili njega i njegova dva sina te ukrali svo zlato i novac u kući. Iako je Salim pušten prije dva dana, ne može dobiti informacije o situaciji u kojoj se nalaze njegova djeca.

“Vrijednost novca koji su vojnici uzeli iz moje kuće je više od 10.000 američkih dolara.” Salim je također napomenuo da je gotovo ista količina zlata ukradena iz njihovih domova.

Žena po imenu Umm Muhammed Garbiya, koja živi na istoku Gaze, rekla je da su izraelski vojnici nasilno ušli u njen dom, a potom su joj na silu uzeli zlatni nakit. Garbiya je izjavila da su njen suprug i sin također privedeni tokom racije.

Drugi stanovnik Gaze Hussein Al-Tanani izjavio je da su se sklonili u obližnju školu Ujedinjenih naroda kako bi pobjegli od izraelskih napada, te da je izraelska vojska pretresla njihov dom.

Nabrajajući predmete koje je izraelska vojska ukrala iz njihovih domova, Tanani je rekao: "Dok su ukradeni računar i velika količina novca, u kući je vladao veliki nered."

- Na snimci izraelskog vojnika vidio je narukvicu koju je kupio sa svojom prvom učiteljskom platom-

Izjava 34-godišnje Palestinke Alije Al-Najar da je prepoznala dio svog zlatnog nakita u jednom od videosnimaka koje su objavili izraelski vojnici.

Najar je rekla da je među tim nakitom vidjela i narukvicu koju je kupila s prvom učiteljskom platom. Mlada žena komentirala je sliku nazvavši ih "lopovima" prije nego što je objava izbrisana.

Na drugom snimku navodi se kako izraelski vojnik pokazuje srebrnu ogrlicu na kojoj piše "Made in Gaza" i kaže da će je odnijeti svojoj djevojci.

Euro-Med je pozvao na sveobuhvatnu i nepristranu međunarodnu istragu ozbiljnih izraelskih kršenja protiv ljudi u Pojasu Gaze i njihove imovine.

S druge strane, izraelske snage zaplijenile su prije dva dana 10 miliona šekela (oko 2,7 miliona dolara) u racijama na nekim mjenjačnicama i kompanijama na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...