PRISTUPAČAN I EKOLOŠKI: Rimac će ove godine predstaviti autonomni robotaxi

Hrvatska automobilska kompanija Rimac ove će godine predstaviti autonomni robotaxi.

  • Auto

  • 02. Jan. 2024  

  • 0

Rimac je najpoznatiji po svom električnom hiperautomobilu Nevera, no sada se sprema za ulazak na novi teritorij širenjem na tržište masovne mobilnosti putem svoje inicijative Project 3 Mobility.

Kompanija će početkom ove godine predstaviti visoko autonomni robotaxi kao pilot prototip, koji bi u komercijalnu upotrebu trebao ući do 2026. godine. Specifični detalji o projektu su trenutno ograničeni, no Autocar piše da je Autocar potvrdio da razvoj robotaxija djelomično podržava južnokorejska kompanija KIA.

Osnivač i direktor Rimca, Mate Rimac, za pomenuti magazin je rekao da želi "promijeniti živote još više ljudi" tako što će ponuditi pristupačan i ekološki prihvatljiv način transporta u gradskim sredinama.

Očekuje se da će ovo vozilo funkcionisati bez ljudske intervencije, a Rimčev plan uključuje i razvoj infrastrukture za podršku poput punjača, skladišnih centara i prostora za parking. Rimac je opisao robotaxi kao "automobil potpuno drugačije vrste".

Project 3 djeluje kao samostalni brend u Rimac Grupi za razliku od proizvođača automobila, odvojeno od proizvođača hiperautomobila i Bugattija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...