NEZAUSTAVLJIVI MATE RIMAC: "Do 2026. planiramo proizvesti flotu robotaksija"

Autonomne taksije je opisao kao vozila kojima se želi "promijeniti život ljudima"

  • Auto

  • 02. Jan. 2024  

  • 1

Mate Rimac izjavio je za britanski Autocar da do 2026. godine planira proizvesti flotu robotaksija. Istaknuo je da bi vozilo trebalo biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeno dvije godine kasnije.

Rimac Automobili na tehnologiji autonomne vožnje rade od 2017. godine, a lani je firma dobila gotovo 200 milijuna eura sredstava Europske unije kako bi razvila svoj projekt robotaksija.

U razgovoru za britanski Autocar, suosnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac rekao je da je Nevera, automobil vrijedan 2 milijuna dolara, zapravo proizvod kojim žele privući pažnju na druge projekte u tvrtki. Autonomne taksije je opisao kao vozila kojima se želi "promijeniti život ljudima" pružanjem jednostavnog pristupa urbanoj mobilnosti.

Autocar u svom tekstu navodi da Rimac planira razviti i izgraditi infrastrukturu za autonomna vozila koja uključuje stanice za punjenje, skladišta i parkirališta. Rimac je autonomno vozilo opisao "automobilom potpuno drugačijeg tipa".

Još uvijek nema nijedne fotografije ili specifikacije robotaksija, ali iz Rimca, prenosi Autocar, tvrde da će vozilo biti jedinstvene građe. 

Trebalo bi biti predstavljeno početkom ove godine, a komercijalno će biti uvedeno 2026., govori Mate Rimac za Autocar, za koji kaže i da bi takvo "vozilo moglo promijeniti način na koji se ljudi kreću gradovima" dodajući "da će se raditi o premium usluzi, što ne znači da će biti skupa ili otmjena".

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...