KUHA NA RELACIJI TEL AVIV – WASHINGTON: „Uz dužno poštovanje, više nismo zvijezda na američkoj zastavi…“

Sjedinjene Države saopćile su da "odbacuju" komentare izraelskih ministara koji zagovaraju povratak židovskih doseljenika u Gazu, nakon sadašnjeg rata, kao i "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje.

  • Evropa

  • 03. Jan. 2024  

  • 0

Sjedinjene Američke Države kaže da odbacuju izjavu izraelskih ministara Smotricha i Bena Gvira o masovnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze kao "provokativnu i neodgovornu".

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti, Itamar Ben-Gvir, odgovara:

„Izuzetno cijenim Sjedinjene Američke Države, ali uz dužno poštovanje više nismo zvijezda na američkoj zastavi. Sjedinjene Države su naš najbolji prijatelj, ali prije svega ćemo učiniti ono što je dobro za državu Izrael. Migracija stotina hiljada iz Gaze omogućit će stanovnicima enklave da se vrate kući i žive u sigurnosti te zaštite vojnike IDF-a.

Podsjetimo, Sjedinjene Države saopćile su da "odbacuju" komentare izraelskih ministara koji zagovaraju povratak židovskih doseljenika u Gazu, nakon sadašnjeg rata, kao i "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje.

"Sjedinjene Države odbacuju nedavne izjave izraelskih ministara Bezalela Smotricha i Itamara Ben Gvira koji zagovaraju preseljenje Palestinaca izvan Gaze", rekao je u izjavi glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller, nazivajući te izjave "neodgovornim".

Izraelski ministar: Iseljavanje Palestinaca je ispravno i moralno

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir pozvao je jučer na povratak židovskih doseljenika u Gazu i na "poticanje" palestinskog stanovništva na iseljavanje, dan nakon sličnog poziva ministra financija Bezalela Smotricha.

"Promicanje rješenja koje potiče iseljavanje stanovnika Gaze je neophodno. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje", izjavio je Ben Gvir tokom sastanka svoje stranke, prema objavi koju je sam podijelio na društvenim mrežama.

“Apeliram na premijera i ministra vanjskih poslova, ovo je prilika za razvoj projekta čiji je cilj poticanje iseljavanja stanovnika Gaze u druge zemlje širom svijeta”, rekao je.

SAD: Gaza će ostati palestinska zemlja

Rekao je da bi odlazak Palestinaca iz Pojasa Gaze također otvorio put za ponovnu uspostavu židovskih naselja na palestinskom području.

"Ovi su komentari zapaljivi i neodgovorni", rekao je glasnogovornik State Departmenta, ističući da nam je "izraelska vlada, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, više puta rekla da ove izjave ne odražavaju stajalište izraelske vlade".

Sjedinjene Države vjeruju "da je Gaza palestinska zemlja i da će ostati palestinska zemlja", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...