ODGOVOR NA DIVLJANJE CIJENA: Švicarska povlači drastičan potez

Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i mašine. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi, navode u ministarstvu.

  • Ekonomija

  • 03. Jan. 2024  

  • 0

Švicarska je ukinula carine na uvoz industrijskih proizvoda kako bi smanjila visoke potrošačke cijene, izvijestila je vlada u Bernu, prenosi Hina.

Uvoznici više neće plaćati carine na potrošačke proizvode te na sirovine, poluproizvode i mašine. Carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda ostaju na snazi, navode u ministarstvu.

Država će tim potezom izgubiti oko 600 miliona švicarskih franaka (645 miliona eura) godišnjeg prihoda, objavilo je u utorak ministarstvo ekonomije (SECO). Povoljni učinak na ekonomiju i građane procijenjen je, pak, na 860 miliona franaka (924 miliona eura).

Iznos uključuje 490 miliona franaka ušteda kompanija na carinama i najmanje 100 miliona na administrativnim postupcima. 

Kako je pojasnio stručnjak SECO-a Thomas Zimmermann, carine su posljednjih godina činile tek oko 1.5 posto državnih prihoda, a smanjivale su konkurentnost švicarske ekonomije i podupirale visoku razinu cijena, znatno višu nego u susjednim zemljama.

Švicarska je do sada sklopila sporazume o slobodnoj trgovini s Evropskom unijom i još 43 države odnosno skupine država.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...