ŽUPANIJSKO ODVJETNIŠTVO U SPLITU SAOPĆILO: Podignuta optužnica protiv komandanta HVO-a za zločine nad Bošnjacima u Mostaru

Okrivljenika se optužnicom tereti da je od početka maja do kraja 1993., tokom sukoba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije RBiH, kao zapovjednik voda u Antiterorističkoj jedinici HVO-a napadao bošnjačko civilno stanovništvo u Mostaru i mostarskoj okolici,

  • Hronika

  • 04. Jan. 2024  

  • 2

Županijsko državno tužilaštvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina koji se tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Mostaru i okolici tokom 1993. godine.

Okrivljenika se optužnicom tereti da je od početka maja do kraja 1993., tokom sukoba Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije RBiH, kao zapovjednik voda u Antiterorističkoj jedinici HVO-a napadao bošnjačko civilno stanovništvo u Mostaru i mostarskoj okolici, javlja Hina.

Tužiteljstvo precizira da se 60-godišnjaka tereti da je s drugim pripadnicima ATJ sudjelovao, uz prijetnje i ponižavanje, u fizičkom zlostavljanju, premlaćivanju i usmrćivanju zatočenika jednog logora, kao i sudjelovao u protjerivanju, uhićivanju i odvođenju civila u logore.

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) navodi da je predmet preuzet od nadležnih tijela Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...