OČAJNI REZULTATI NENADA STEVANDIĆA: Narodna skupština RS teško da je imala goreg "spikera" (VIDEO)

Sve verbalne sukobe rješavao je udaljavanjem sa sjednica ili kaznama, a da ima kratak fitilj, pokazao je i u nedavnom, kako su naveli poslanici Liste za pravdu i red, fizičkom nasrtanju na njih

  • Politika

  • 04. Jan. 2024  

  • 2

Otkako je 15. novembra 2022. godine izabran za predsjednika entitetskog parlamenta, Nenad Stevandić nije izdržao u pomirljivom tonu, koji je najavljivao, ni jednu punu godinu mandata. Sve verbalne sukobe rješavao je udaljavanjem sa sjednica ili kaznama, a da ima kratak fitilj, pokazao je i u nedavnom, kako su naveli poslanici Liste za pravdu i red, fizičkom nasrtanju na njih

Ipak, Nenad Stevandić ne želi da šalje ružne poruke sa govornice koja je predviđena za pres konferencije. Svojim radom je, kaže, zadovoljan, prenosi BN televizija.

"Radio sam neki dan analizu pre ove zadnje skupštine. Brojao sam koliko ko je trošio vremena i iskoristio, inicijative razne i slično. Ne bih se upuštao u lična tumačenja. Ali kad to sve uporedimo sa prethodnim sazivima, nema nikakve prevelike razlike“, rekao je Stevandić.

Razlike itekako ima, poručuje Vukota Govedarica (SDS), koji pamti i prethodna skupštinska rukovodstva.

"Mogli smo da ne simpatišemo i Petra Đokića, i Dušana Stojčića i Igora Radojičića, ali ti ljudi tokom vođenja sjednica nikada sebi nisu dali za pravo da se ponašaju kao Nenad Stevandić, kada isprovocirani nekom temom, nebitno da li je u pitanju nepotizam ili nešto drugo, da stvaraju ambijent koji je na granici fizičkog incidenta", poručuje Govedarica.

A da je nebitno da li je u pitanju pozicija ili opozicija, pokazao je i sukob u julu 2023. godine, kada je Stevandić imao „bliski susret“ s jednim od svojih potpredsjednika u NSRS, Petkom Rankićem, kadrom Socijalističke partije, koga je, kako je svjedočio sam Rankić, "iznabadao" glavom.

„Skupštinsko rukovodstvo moglo bi se ocijeniti nulom. To su poslušnici Milorada Dodika koji su pogazili Narodnu skupštinu, iako bi ona po Ustavu trebalo da ima najveći legitimitet. Mi služimo samo kao protočni bojler Milorada Dodika, što on zamisli to se usvaja. S druge strane, krše se prava nas poslanika, ne pamtim sjednicu, a da Klubu poslanika za pravdu i red nije oduzeta riječ“, smatra Nebojša Vukanović.

Tanja Vukomanović (PDP), kaže da je posebno alarmantno što uvrede i bahato ponašanje kreću upravo od skupštinskog rukovodstva koje bi tome trebalo da stane u kraj.

„To je ono što se ni u jednoj drugoj branši ne bi tolerisalo. Zamislite da uđete u pekaru i da vam radnik kaže, šta se obadaš, uzmi šta ima. Ili uđete u kafić i da vam konobar kaže da ste balavac i da ne možete tu da budete. Ili da uđete u Poštu i da vam neko kaže da ste psihički bolesnik. Svaki radnik dobio bi neki otkaz, ali u Skupštini to nije slučaj“, poručuje Vukamanović.

Novinarka Ljiljana Smiljanić godinama prati rad NSRS. Kaže da poslanici sve manje čitaju zakonske materijale, pa se dođe u situaciju da o nekim prijedlozima i izmjenama, kao što su bile one Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje javna riječ, nisu znali ništa isti oni koji su taj zakon i usvojili.

Često razgovaramo mi novinari između sebe, da je svaki saziv sve gori i gori. I dalje imamo više posebnih, nego redovnih sjednica. I dalje se tu razgovara samo o političkim temama odnosno dogovorima, a ne o zakonima koji su potrebni za svakodnevni život ljudi“, kaže Ljiljana Smiljanić.

Da je Nenad Stevandić sebi dao mnogo za pravo, pokazuje i pokušaj da, kako su tvrdili poslanici Liste za pravdu i red, na sjednici Administrativne komisije NS RS pokuša izmijeniti Pravilnik o korišćenju sredstava za reprezentaciju u NSRS, prema kome bi, kako je Đorđe Vučinić rekao, Kabinet predsjednika Parlamenta imao neograničena sredstva. To nije dobio, ali je ipak uspio da "iskamči" veći budžet NSRS. Za razliku od 12,4 miliona maraka koliko su imali u 2023. godini, u ovoj će imati 2,5 miliona više.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...