NOVA PRAVILA I KAZNE: Ova evropska zemlja pooštrava mjere za prebrze vozače, ali to nije sve

Austrija pooštrava kazne za prebrze vozače.

  • Auto

  • 04. Jan. 2024  04. Jan. 2024

  • 0

Od marta 2024. prebrzi vozači neće samo podlijegati visokim novčanim kaznama, već se u ekstremnim slučajevima može im se i oduzeti automobil. Nova pravila pogađaju i turiste iz Njemačke.

Kazne za saobraćajne prekršaje često su znatno veće izvan Njemačke. Prema pisanju njemačkog autokluba ADAC, ako vozite 20 km/h prebrzo, plaćate od 585 eura u Norveškoj, 215 eura u Švedskoj, 200 eura u Finskoj, 195 eura u Nizozemskoj, 180 eura u Švicarskoj i 175 eura u Italiji. U Njemačkoj možete jeftino proći sa 60 eura, piše Fenix Magazin.

No, popularna destinacija za odmor Nijemaca ponovno postrožava pravila. Austrija ne samo da nameće visoke novčane kazne za ekstremnu brzinu, već je moguće i oduzimanje automobila od marta 2024.

Automobili se mogu trajno oduzeti

Svako ko previše prekorači brzinu suočit će se s oduzimanjem vozila u Austriji od marta 2024. Tada se primjenjuju sljedeći kriteriji:

U urbanim područjima: Ako se dopuštena brzina prekorači za više od 60 km/h, automobil se može odmah oduzeti.

Izvan mjesta: Ako se prekorači brzina za više od 70 km/h, vozilo se može oduzeti na licu mjesta.

Trajno: Nećete dobiti auto natrag u svim slučajevima. Ako vozite preko 80 km/h u urbanim sredinama ili preko 90 km/h izvan grada, vozilo vam može biti trajno oduzeto. Potom će se naći na aukciji u Austriji.

Pogođeni su i njemački vozači

Teoretski, vozila registrirana u Njemačkoj također bi mogla biti oduzeta u Austriji, prema prvoj procjeni ADAC-a. Autoklub se u tom kontekstu poziva na slično pravilo iz Italije, gdje ,ako imate 1,5 promila alkohola u krvi, automobil se u najgorem slučaju može oduzeti i prodati na prisilnu prodaju.

Inače, Austrija nije prva zemlja koja dosljedno djeluje protiv prebrzača. Prebrza vožnja postoji i u Švicarskoj. Najpoznatiji je slučaj Nijemca iz 2014. godine ,koji je uhvaćen kako vozi više od 200 km/h na autocesti gdje je ograničenje brzine 120 km/h. Osuđen je na zatvorsku kaznu u Švicarskoj koju je 2018. godine morao služiti u Njemačkoj. Muškarčev oduzeti automobil prodan je na dražbi.

U Njemačkoj se također mogu oduzeti automobili prebrzim vozačima, ali samo u ilegalnih uličnim utrkama, navodi N1 Hrvatska.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...