NEVJEROVATNO: Bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko potpisao dekret, sada će moći...

Politička opozicija u Bjelorusiji traži istragu o nestancima opozicionih političara i uklanjanju ukrajinske djece iz Ukrajine.

  • Svijet

  • 05. Jan. 2024  

  • 0

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je novi zakon koji mu daje doživotni imunitet od kaznenog progona i sprječava čelnike opozicije u egzilu da se kandidiraju na budućim predsjedničkim izborima.

Zakon se teoretski odnosi na bilo kojeg bivšeg predsjednika i članove njegove obitelji. U stvarnosti, to je relevantno samo za 69-godišnjeg Lukašenka, koji je željeznom rukom vladao Bjelorusijom gotovo 30 godina, piše Guardian.

Ko se ima pravo kandidirati na predsjedničkim izborima u Bjelorusiji?


Čini se da je cilj novog zakona dodatno ojačati Lukašenkovu moć i eliminirati potencijalne protukandidate na sljedećim predsjedničkim izborima u zemlji, koji bi se trebali održati 2025.

Zakon znatno pooštrava uvjete za predsjedničke kandidate i onemogućuje izbor opozicionih čelnika koji su posljednjih godina pobjegli u susjedne zemlje. Pravo kandidiranja imaju samo državljani Bjelorusije sa stalnim prebivalištem u zemlji u trajanju od najmanje 20 godina, koji nikada nisu imali boravišnu dozvolu u drugoj zemlji.

Bjelorusiju su potresli masovni protesti tokom Lukašenkova kontroverznog reizbora 2020. za šesti mandat, koji su opozicija i Zapad osudili kao prevaru. Tada su bjeloruske vlasti pritvorile više od 35.000 ljudi, od kojih su mnogi bili mučeni u pritvoru ili su napustili zemlju.

Prema tekstu novog zakona, Lukašenko, ako ode s vlasti, "ne može odgovarati za radnje počinjene u vezi s obnašanjem svojih predsjedničkih ovlasti"

Zakon također kaže da će predsjednik i članovi njegove obitelji imati doživotnu državnu zaštitu, medicinsku skrb te životno i zdravstveno osiguranje. Nakon podnošenja ostavke, predsjednik bi postao i stalni doživotni član gornjeg doma parlamenta.


Opoziciona čelnica Svetlana Tihanovska, koja je pobjegla u susjednu Litvu 2020., rekla je da je novi zakon Lukašenkov odgovor na njegov "strah od neizbježne budućnosti". Tihanovska navodi da Lukašenko mora biti zabrinut što će mu se dogoditi kada ode s vlasti.

"Lukašenko, koji je uništio sudbine hiljada Bjelorusa, bit će kažnjen prema međunarodnom pravu i nikakav imunitet ga neće zaštititi od toga, samo je pitanje vremena", rekla je Tihanovska, piše Guardian.

"Pobrinut ćemo se da diktator bude izveden pred lice pravde"


Politička opozicija u Bjelorusiji traži istragu o nestancima opozicionih političara i uklanjanju ukrajinske djece iz Ukrajine.

"Pobrinut ćemo se da diktator bude izveden pred lice pravde", rekla je Tihanovska, naglasivši da se u Bjelorusiji iza rešetaka još uvijek nalazi oko 1500 političkih zatvorenika, uključujući i dobitnika Nobelove nagrade za mir Alesa Bialiatskog.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...