POZNATI AMERIČKI KOMIČARI ISMIJAVALI GAVRILA PRINCIPA: "Kao da gledaš mladog Staljina, upropastio je cijeli svijet" (VIDEO)

Kako kažu, "Staljin je za njega bio malo dijete"

  • Svijet

  • 06. Jan. 2024  

  • 0

U YouTube emisiji čuvenog američkog komičara i voditelja podkasta i komentatora UFC borbi Joea Rogana nedavno je gostovao Shane M Gillis, američki standup komičar. Oni su komentarisali početak Prvog svjetskog rata i atentat na austrougarskog nadvojvodu Franza Ferdinanda u Sarajevu.

Tokom razgovora se spominje i ime atentatora na nadvojvodu, Gavrila Principa i to pod pogrešnim imenima, namjerno ili nenamjerno izrečenim - Gorila i Gravila.

Kako se navodi u razgovoru, iza ugla ulice u centru Sarajeva odjeknula su dva hica, smrtno ranivši nadvojvodu Franza Ferdinanda, prijestolonasljednika Austrougarske i njegovu suprugu Sofiju, vojvotkinju od Hoenberga. Uhapšen je osumnjičeni, 19-godišnji bosanski Srbin Gavrilo Princip.

Najprije je razgovor vođen oko toga kako je započeo Drugi svjetski rat i ko je bio kriv za izbijanje tog sukoba. Zaključili su - Hitler, ali je onda rečeno kako je to krenulo ranije i spomenut je upravo Gavrilo Princip.

alt

Gavrilo Princip

Kako su zaključili, Drugi svjetski rat nije bio neophodan i počeo je potpuno bez ikakve potrebe. Rogan u jednom trenutku pita Gillisa zbog čega je morao da izbije Drugi svjetski rat i da li je to moralo nužno da se dogodi?

Kako je rekao, Hitler je želio da uzme sve!

Na to mu Gillis odgovara, da je sve bazirano na onome što se desilo tokom Prvog svjetskog rata, tako da su dva svjetska rata prilično povezana. Kako je dodao, tu nije bilo mnogo velike vremenske razlike.

"Došlo je do neke vrste pregrupisanja u Njemačkoj i onda je počeo je*eni šou, kao da se Prvi svjetski rat nije završio. To je bio krajnji, najgluplji cilj", rekao Gillis.

"Austrougarski nadvojvoda je ubijen u Srbiji. To je tačno. Tada je mladić naoružan potrčao iz restorana ka njemu naoružan pokušavajući da ga ubije. Zar ne? Onda je njegov auto bio parkiran ispred restorana. On je bio u fazonu, tamo je, on je tamo i ubio ga", dodao je gost emisije.

"Tada je saveznik Srba bila Rusija, a saveznik Austrije Njemačka. Njemačka je krenula u pomoć Austriji i zato su okrivljeni. I onda je cijeli svijet ušao u rat, oni su svi bili dobri jedni sa drugima, rođaci", rekao je Gilis.

Rogan ga je potom pitao zašto su ubili Franza Ferdinanda.

"Zato što su Austrija i Srbija, mislim, imale veoma dugu istoriju međusobnog sukoba i on je valjda bio u Srbiji i Crnoj Gori. To je bila vrsta razmetanja. Franz Ferdinand je bio zapravo jedan od onih u Austriji kojima se sviđala Srbija i bio je jedan od onih koji je želio da joj pomogne. Bio je poput nekakvog advokata i onda se dogodila 'Crna ruka' i uvijek zaboravljam njegovo je*eno ime (misli na Gavrila Principa). On je je*eno važan momak koji ga je upucao. Još uvijek nisam upamtio njegovo ime. Malo sam posramljen što nisam zapamtio to ime. I mislim da Srbija samo o njemu priča. Mislim da je bio iz Kraljevine Srbije", rekao je Gillis.

Ovo nije mislim stvar koja tako izgleda. Nije imao svoje ime.

"Dakle, šta se dešava sa Njemačkom tokom Prvog svjetskog rata? Prvi svjetski rat nije ništa riješio, jel da?", upitao je Rogan.

"Oni su se borili, svi su izginuli, milioni ljudi je umrlo i uglavnom je to bio rovovski rat koji je trajao četiri do pet godina. Nisu postigli ništa, izgubili su mnogo, tako da na kraju, kada su Francuska, Njemačka i Engleska potpisale mir, bile su kao saveznici koji su pobijedili", rekao je gost.

alt

On je dodao, da je na prvi pogled delovalo da su saveznici porazili Njemačku.

"Gorila Princip je to uradio tako dobro. Imao je 19 godina. Upropastio je cijeli svijet", dodao je on.

"Jedan Gravila tinejdžer? Zamisli da jedna osoba to uradi i da se dogodi toliko stvari zbog toga što je uradio jedan 19-godišnjak", zapitao je Rogan.

"Ovo je slika tog momka, zamisli da te taj momak upuca, sra*e. Je*eni lik. Lijepi obraščići, kao da gledaš mladog Staljina. Staljin je mala beba. Jel da? Dobio je 20 godina robije. Umro je tri godine kasnije. Taj sero*a je sve započeo. Tokom te tri godine imao je priliku da vidi šta je sve uradio. Tu je naučio lekciju", razgovarali su Rogan i Gillis govoreći o Gavrilu Principu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...