LJUBAVNI VRTULJAK troHDZ-ovske KOALICIJE: Hoće li Duška Jurišić i Zoran Krešić preuzeti Federalnu televiziju za Dragana Čovića

FTV je sve, samo nije SDA-ova televizija. Trojka, evidentno, ima veći utjecaj na program i novinare FTV-a od opozicionih stranaka. Pa, šta je, onda, problem? Problem je što bilo kakav utjecaj na FTV-u nema HDZ BiH. I to je ono što Trojka želi promijeniti.

  • Vijesti

  • 06. Jan. 2024  06. Jan. 2024

  • 2

Nemam nijedan privatni razlog da branim Džemala Šabića. Naprotiv, imam stotinu razloga da budem kontra njega i famoznog Poslovodnog odbora FTV-a, piše Avdo Avdić za portal Istraga.ba.

Ali napad na FTV koji, u ovom trenutku, predvodi sarajevski ogranak HDZ-a BiH, službenog naziva Naša stranka, ne može ni mene niti bilo koga kome je stalo do ove države usmjeriti protiv Federalne televizije. Naprotiv.

U mom rodnom kraju svi znaju ko je Mirsad Čamdžić zvani Čamac. Njegov “Ljubavni vrtuljak”, noćni show Radio Gračanice u kojem je spajao usamljena penzionerska srca, bio je toliko popularan da je završio u Pozitivnoj geografiji rahmetli Nisveta Džanke. I bio bi Čamac vrijedan svakog poštovanja da je nastavio spajati “usamljena srca”. No, nije. Odlučio je ući u politiku, gdje mu se od silnih unutarstranačkih ljubavnih vrtuljaka toliko zavrtjelo u glavi da nije u stanju shvatiti da je Federalna televizija, sa svim svojim manama, još jedini dio javnog RTV sistema BiH kojeg nisu pokorili Dragan Čović i Milorad Dodik. Koliko Čamac razumije politiku pokazuje i njegova izjava da opozicija blokira rad Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma FBiH zbog imenovanja na FTV, a ne zbog Marina Vukoje kojeg Trojka sa HDZ-om namjerava postaviti za sudiju Ustavnog suda BiH.

Sve i da je Čamac u pravu, a nije, ništa ne bi bilo loše u tome da opozicija preko Komisije za izbor i imenovanje blokira izbor novog rukovodstva FTV. Znate li zašto? Zato što Trojka i HDZ namjeravaju na poziciju direktora za program FTV-a, umjesto Zvonimira Jukića imenovati HDZ-ovog kadra po uzoru na Zorana Krešića iz Večernjeg lista. I onda bismo dobili program sličan onom BHRT-ovom kojeg kontrolira “Dobar loš, zao” Mario Vrankić, a u kojem je “legitimno” Armiju RBiH nazvati takozvanom, i još legitimnije obilježiti godišnjicu osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Znam, ne može ovo shvatiti dežurni operativni milicionar Dragan Mioković koji je, logično, sve shvatio pogrešno. Dok, s druge strane, situaciju oko FTV-a itekako dobro shvata stand up komični Damir Nikšić koji bi se, da je žensko, danas zvao Rabija Šubić.

Imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH treba spriječiti po svaku cijenu. Kao što treba spriječiti i imenovanje TroHDZ-ovskog rukovodstva na FTV. Džemal Šabić je van mandata. Tako je. Van mandata je, eno, već dugo i HDZ-ov Matan Žarić u Elektroprijenosu BiH. Ali to ne primjećuju u sarajevskom ogranku HDZ-a čiji je glavni medijski strateg bivša novinarka, a danas zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Duška Jurišić. Zamislite, Duška Jurišić poziva na rješenje problema na javnim servisima, a istovremeno je vlast na nivou Kantona Sarajevo, Federacije BiH i BiH. Ko bi to trebao rješavati probleme na javnom servisima ako ne vlast? Ili je problem finansiranja BRHT-a zapravo  samo put kao preuzimanje dnevnika u pola osam.

FTV je sve, samo nije SDA-ova televizija. Urednik Informativnog programa je, recimo, Željko Tica. Njegova supruga Jasenka Tica, zamrznuta (radijska) uposlenica FTV-a, savjetnica je za medije federalnog premijera Nermina Nikšića. Urednik sa FTV-a Aleksandar Marković je predstojnik Ureda doministrice Duške Jurišić. Trojka, evidentno, ima veći utjecaj na program i novinare FTV-a od opozicionih stranaka. Pa, šta je, onda, problem?

Problem je što bilo kakav utjecaj na FTV-u nema HDZ BiH. I to je ono što Trojka želi promijeniti. Želi prvi put od osnivanja, smjenom Džemala Šabića i Zvonimira Jukića, instalirati kadrove HDZ-a u rukovodstvo FTV-a. A sjetimo se da je baš na insistiranje HDZ-a u koalicijskom sporazumu Trojke i HDZ-a navedena reforma javnog RTV sustava.

Zato, ako opozicija do sada preko Komisije za izbor i imenovanja nije blokirala smjene na FTV-u, a svi znamo da nije, onda to treba raditi ubuduće.

Jer imenovanje HDZ-ovog Marina Vukoje u Ustavni sud BiH i predaja FTV-a HDZ-u BiH bili bi pogubni za državu. Bolje i “nelegalni” Džemal Šabić i Zvonimir Jukić, nego legalni Duška Jurišić i Zoran Krešić!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...