ŽELJKO BAKALAR POJAŠNJAVA: "Dodik govori neistine, nije moguće razvlastiti Centralnu izbornu komisiju BiH"

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović tvrdi da je Željko Bakalar nelegitimni član CIK-a.

  • Politika

  • 07. Jan. 2024  

  • 0

Česti su napadi na CIK BiH. O tome kako je raditi u takvim uslovima, ali i drugim temama, govorio je predsjednik Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine Željko Bakalar u emisiji ‘Istraga sedmice’ Hayat TV.

"Izbor ovog saziva desio se 2023. godine. To je preispitivano pred Sudom BiH. Imenovan sam na popravnom, u drugom krugu glasanja. Moje imenovanje nikada nije bilo osporavano. Nije mi teško raditi. Radimo sukladno Ustavu. Nije teško raditi kada dosljedno provodiš propise ove zemlje. Nas je sedam i donosimo odluke većinom glasova", rekao je Bakalar.

Dotakao se toga kako su postupali kada je CIK donosio odluku o izborima koji su se odnosili na predsjednika RS-a. Još uvijek se o tome vodi polemika.

"Nakon silnih prigovora koji su dolazili, donijeli smo naredbu da se izvši kontrolno brojanje sa ciljem da raščistimo situaciju. Imali smo zakonski osnov na osnovu izmjena Izbornog zakona koje je nametnuo Christian Schmidt. Imali smo mogućnost da djelujemo i na takav način smo iskoristili pravnu normu. Naš glavni centar za brojanje je prebrojao 2.239 biračkih mjesta iz RS-a i utvrdio rezultat. Odluka CIK-a je mogla biti drugačija. Po službenoj dužnosti smo donijeli takvu vrstu odluke", ističe Bakalar.

Milorad Dodik najavljuje razvlašćivanje CIK-a, a Bakalar poručuje da po propisima to nije moguće učiniti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...