NA SJEVERU GAZE I DALJE TRAJU ŽESTOKE KOPNENE BORBE: Ubijeno 9 izraelskih vojnika, 27 ranjeno

Žestoke borbe čule su se jutros u istočnoj Jabaliji i Beit Hanounu. Također čule su se eksplozije tenkovskih granata.

  • Svijet

  • 09. Jan. 2024  

  • 0

Na sjeveru Pojasa Gaze u utorak su zabilježene borbe između izraelske vojske i palestinskih grupa otpora, javlja dopisnik Anadolije.

Žestoke borbe čule su se jutros u istočnoj Jabaliji i Beit Hanounu. Također čule su se eksplozije tenkovskih granata.

Navodi se da su kopneni sukobi izbili prvi put u skoro sedmicu dana, jer se izraelska vojska povukla iz velikih područja na sjeveru prema istočnim i sjevernim graničnim područjima Gaze.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari potvrdio je smanjenje intenziteta borbi u ponedjeljak u sjevernim područjima te je rekao da se vojska fokusira na uporišta Hamasa u Deir al-Balahu i Khan Younisu, u centralnoj i južnoj Gazi.

Izraelska vojska saopćila je danas kako je još 27 izraelskih vojnika ranjeno je u borbama u Pojasu Gaze u posljednja 24 sata.

Podaci koje je objavila vojska pokazuju da je od izbijanja sukoba u Gazi 7. oktobra poginulo 519 izraelskih vojnika, a ranjeno 2.465 vojnika.

Vojska je rano u utorak saopćila da je devet vojnika ubijeno u posljednja 24 sata u Pojasu Gaze.

Izrael je napao Pojas Gaze od prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, ubivši najmanje 23.210 Palestinaca, uglavnom žena i djece, i ranivši više od 59.000 drugih, saopćilo je ranije palestinsko ministarstvo zdravlja.

Napad je ostavio Gazu u ruševinama. Uništeno je ili oštećeno oko 60 posto infrastrukture enklave, a skoro dva miliona stanovnika je raseljeno.

Vjeruje se da je oko 1.200 Izraelaca ubijeno u napadu Hamasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...