ĆAMIL DURAKOVIĆ, OTVORENO: "Nije ista sigurnost Bošnjaka u Sarajevu i Višegradu" (VIDEO)

Smatra da nema dovoljno zaštite elementarnih ljudskih prava za sve nas podjednako u Bosni i Hercegovini da je to ono što sve nas iritira.

  • Politika

  • 10. Jan. 2024  10. Jan. 2024

  • 2

Iza nas je još jedna proslava neustavnog praznika u bh. entitetu RS.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ćamil Duraković govorio je o dešavanjima koja su obilježila jučerašnji dan ali i ranije napade na povratnike za Hayat TV.

"Čovjek je uspio da dobije cjelokupnu pažnju javnosti u BiH ali i svjetskih medija. On to na jedan vrlo mudar i iskusan politički način okreće pažnju na sebe, uspio je to i ovaj put i žao mi je što smo “otupili zube” pričajući o njemu i ovome što se dešava tamo. Mi koji tamo živimo poprilično smo umorno od nekih samo reakcija, ukazivanja, apela koji nisu urodili plodom. Ono što čujemo ovdje je nažalost jedna neodgovorna politika gdje se događaji poput ovog i sve ono što radi Milorad Dodik na destrukciji države Bosne i Hercegovine smatra trivijalnim. To je žalosno da mi nemamo političke pameti da se na neki način okupimo oko jedne nama svima zajedničke vrijednosti a to je država Bosna i Hercegovina i da ovakvim pojavama čvrsto kažemo – NE."

Smatra da smo pasivnim ponašanjem došli do ovakve pozicije da je samo ostala odluka NSRS o otcjepljenju od Bosne i Hercegovine.

REAKCIJA TUŽILAŠTVA BIH

Dok sve ovo gledamo nadležne institucije su nijeme, bez reakcije.

"Ja moram prenijeti jednu poruku koju sam dobio prije emisije, to je bilo na mom storyju kad sam objavio da ću gostovati u 7PLUS i naslov vašeg portala jeste: “Šta Tužilaštvo radi?”. Osoba me je pitala: “Koje Tužilaštvo?”. Ja sam onako ostao zbunjen a onda je dodala još jednu poruku da kaže da je Tužilaštvo, možemo reći i sva Tužilaštva u BiH, kao neki privatne sigurnosne agencije sa javnim ovlastima. Tako i samo Tužilaštvo je dovoljno ispolitizirano i dovoljno je politika u njemu da ono može samo posegnuti nekad za zaštitom od onoga što se tamo radi."

Duraković je zatim naveo da od početka povratka do danas je 1.000 incidenata fizičkog nasilja pa i ubistava koja su se desila, a nikad nisu rasvijetlila i nikad se nisu procesuirali oni koji su napadali povratnike.

SIGURNOST U SARAJEVU NIJE ISTA KAO U VIŠEGRADU

Smatra da nema dovoljno zaštite elementarnih ljudskih prava za sve nas podjednako u Bosni i Hercegovini da je to ono što sve nas iritira.

"Sigurnost Bošnjaka u Srebrenici ili u Prijedoru ili Višegradu što smo svjedočili nije ista kao sigurnost bilo koga drugog na prostoru države BiH. Nije ista sigurnost Bošnjaka u Sarajevu i Višegradu, žao mi je ali mi to moramo priznati, niti je sloboda ista. Dok se to ne obezbijedi svakom građaninu ove države, da na svakom dijelu ove države ne bude se osjećalo sigurno bojim se da niti ova država niti društvo imamo perspektivu niti smo položili civilizacijski test."

“NEMAMO JAK PRAVOSUDNI SISTEM”

Dodik je najavio da će RS zabraniti djelovanje Tužilaštva BiH na prostoru bh. entiteta RS ukoliko pokušaju reagovati na 9. januar.

"Mislim da je vaša medijska kuća pitala šta će uraditi povodom neustavnih aktivnosti u Banjoj Luci i onda smo dobili jedan diplomatski odgovor gdje u saradnji sa drugim agencijama sigurnosnim, Sudom BiH će odlučiti o daljem postupanju. Šta se ovdje radi? Kupuje se vrijeme da bi se dobio politički signal šta i kako dalje. Mi nemamo jako Tužilaštvo odnosno pravni sistem države koji ima nezavisne kapacitete da reaguje ‘ni po babu ni po stričevima'". 

Na kraju je dodao da kad je u pitanju reakcija pravosudnog sistema da se neće ništa desiti, prošao je još jedan 9. januar a došao 10.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...