TAKAV MASAKR SE NE PAMTI: Turska vojska potučena je do nogu od daleko slabijeg neprijatelja, u samo nekoliko dana poginulo je 90.000 boraca, čuveni vojskovođa napravio je kobnu grešku…

„Slobodna Bosna“ nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 11. Jan. 2024  

  • 0

Naša današnja priča vodi vas u Sarikamis, grad na krajnjem sjeveroistoku Turske.

Naime, bitka kod Sarıkamışa je bitka na Kavkazu između Ruske imperije i Osmanskog carstva u Prvom svjetskom ratu. Bitka je trajala od 22. decembra 1914. do 17. januara 1915. U bici je ruska vojska ostvarila veliku pobjedu. Kod Turaka je ta bitka poznata pod nazivom Sarakamiška tragedija. Samo 18.000 vojnika je preživjelo od vojske koja je brojala oko 100.000 vojnika.

Rusija je Kavkaski front smatrala manje važnim od Istočnog fronta, gdje je učestvovalo najviše vojnika, opreme i sredstava. Za vrijeme Rusko-turskog rata (1877-1878) Rusija je zauzela Kars. Zbog toga se bojala da će Turska izvršiti invaziju Kavkaza sa namjerom da preotme Kars i luku Batumi.

Snage

Turski ministar rata Enver-paša je izvršio mobilizaciju turske 3. armije, koja je brojala između 95.000 i 190.000 vojnika. Do trenutka dolaska na granicu 3. armija je imala 80.000 vojnika, jer je dio dezertirao, a dio promrzao krećući se planinama, koje su bile pokrivene snijegom.

Ruska kavkaska armija pod komandom Ilariona Voroncova-Daškova imala je u augustu 1914. oko 100.000 vojnika. Veliki dio te armije je prekomandovan kao pojačanje na Istočni front, gdje su Rusi imali velike gubitke. Kada je osmanska vojska došla do Kavkaza načelnik kavkaskog štaba Nikolaj Judenič je imao na raspolaganju 60.000 vojnika.

Bitka

Sredinom decembra Enver-paša je došao do Kavkaza prolazeći kroz Armeniju. Enver-paša je naredio svojoj vojsci da napadaju duž mnogih puteva sa ciljem da stignu do Sarakamisa u isto vrijeme. Glavni njemački vojni savjetnik Otto von Sanders opirao se tome planu, ali Enver-paša ga nije poslušao. General Voroncov je namjeravao da povuče svoje snage u grad Kars.

No Judenič nije htio da se povuče, nego je odlučio da brani Sarikamis. Turska vojska je bila podijeljena na dijelove, koji nisu stigli pred Sarikamis u isto vrijeme, nego su stigli od 29. decembra 1914. do 3. januara 1915. Prve divizije koje su stigle zauzele su bile nakratko zapadne dijelove grada, pa su bile odatle potjerane. Kako je stizala nova osmanska vojska, tako je napadala bez koordinacije, a Rusi su odbijali napad za napadom. Turski vojnici bi ostvarili neke od svojih ciljeva, ali su bili su preumorni da se efikasno bore. Bitka je okončana 4. januara 1915, a osmanska vojska se povukla u potpunom rasulu kroz planine usred zime.

Posljedice

Turski gubici se procjenjuju na 100.000 mrtvih. Najvjerovatnije je da je većina turskih vojnika umrla zbog neodgovarajuće zimske odjeće i skloništa za vrijeme napada i povlačenja. Samo 18.000 turskih vojnika je preživjelo tu bitku. Po gubicima bio je to najgori poraz u cijelom ratu. Ruski gubici se procjenjuju na 35.000.

Enver-paša je nakon ovoga poraza predao komandu generalu Hafizu Hakiju i nikad više nije komandovao u bici turskom vojskom.

Širom Turske u ovo vrijeme se održavaju manifestacije u okviru obilježavanja 100. godišnjice od okončanja historijske bitke kod Sarikamisa u kojoj je život izgubilo blizu 90.000 turskih vojnika.

Inače, spomen-šetnja u sjećanje na poginule turske borce duga je 8,5 kilometara. 

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...