ZBOGOM PROBLEMIMA S PARKIRANJEM: Pogledajte kako Hyundaijev model vozi s točkovima zakrenutim za 90 stepeni…

Pomoću posebnih projektora se na cesti prikazuju informacije o pješacima na pješačkom prijelazu, što bi trebalo biti korisno i drugim vozačima.

  • Auto

  • 12. Jan. 2024  

  • 0

Hyundai je na sajmu elektronike CES u Las Vegasu pokazao svoju evoluciju koncepta pogona u kojem se svi točkovi zakreću za više 90 stepeni. Demonstrirao je to na konceptu Mobion, koji je zapravo prerađena verzija Ioniqa 5. Sistem je službeno nazvan e-Corner System, što je otmjen način da se kaže da se sva četiri točka mogu neovisno okretati.

Podružnica Hyundaiija Mobis, koja je razvila ovu tehnologiju, naziva je In-Wheel, a ona uključuje elektromotor, funkcije kočenja, upravljanja i ovjesa na svakom točku. Naravno, ovaj sistem je najbolje aplicirati prilikom bočnog parkiranja, koje postaje dječja igra čak i za one koji najviše zaziru od ovog manevra.

To je sistem sljedeće generacije. Hyundai Mobis već neko vrijeme radi na tome, a prvo je pokazao svoja rješenja na Ioniqu 5 prošle godine. Sad je ključno pitanje hoće li Hyundai ovaj sustav pogurati u serijsku proizvodnju. Konkretnih najava nema, ali upornost korejske marke nije slučajna. 

alt

Hyundai Mobion ima i niz drugih inovacija, poput projiciranja upozorenja na asfaltu drugim vozačima i sudionicima u prometu i to 360 stepeni oko automobila. Pomoću posebnih projektora se na cesti prikazuju informacije o pješacima na pješačkom prijelazu, što bi trebalo biti korisno i drugim vozačima.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...