"SB" NA SASTANKU O BHRT-u: Bez konkretnih rješenja, Šabić ne pristaje na prijedlog (FOTO+VIDEO)

Sastanak je održan u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, trajao je dva sata, ali bez konkretnih dogovora.

  • Vijesti

  • 12. Jan. 2024  

  • 1

Održan je sastanak sastanak predstavnika Trojke, Elektroprivrede BiH i generalnih direktora BHRT-a i FTV-a, u vezi trenutnog stanja u Radioteleviziji Bosne i Hercegovine.

Sastanak je održan u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, trajao je dva sata, ali bez konkretnih dogovora.

Predsjednik stranke Narod i Pravd, Elmedin Konaković, kazao je da je Trojka ponudila neka današnja rješenja generalnim direktorima BHRT-a, ali i Federalne televizije.

Ali sam ministar Konaković kaže da je možda rano za odgovor,  i da je dao neko vrijeme da dva direktora, razmisle o daljim koracima.

Predsjednika NIP-a podvukao je kako je prioritet funkcionisanje BHRT-a, ali i Federalne televizije, koja kaže također mora nastaviti raditi stabilno.

"Očuvaćemo BHRT, to je neka jasna današnja poruka u koju se manje-više svi uzdamo."

Ono što je danas predstavljeno jeste, možemo kazati, neki novi način raspodjele RTV takse, bar onog dijela koji Federalna radiotelevizija ne uplaćuje Radioteleviziji Republike Srpske.

Znači, taj neki dio bi se mogao raspodijeliti između BHRT-a i Federalne televizije. Dobili smo i obećanje upravo od predsjednika NIP-a Elmedin Konakovića da su i federalne institucije spremne namiriti nedostatak novca u tom slučaju, ukoliko bude nedostajalo spremnosti za pomoć i na taj način BHRT-u.

Aali opet glavni današnji problem što je taj što generalni direktor radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine, Džemal Šabić, ne pristaje na ovakve uvjete.

Ostaje pri svom stavu da se raspodjela RTV takse vrši na onaj način do kojeg se sada i vršila, odnosno do 31. decembra prošle godine.

Generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović kazao je da je ovaj novi prijedlog povoljniji, tj. način raspodjele RTV takse i zakonitiji za sami BHRT.

Generalni direktor BHRT-a je kazao kako je  BHRT je predložio jednu pravedniju i zakonitiju raspodjelu takse koja se prikupi u Federaciji putem računa elektroprivrede u narednom periodu.

"Nažalost, danas je generalni direktor RTV FBiH insistirao na tome da stvari ostanu takve kakve jesu, a to za BHRT nažalost nije prihvatljivo jer na ovaj način naplate takse i nezakonitog zadržavanja sredstava od strane RTVFBiH, koja pripada RTRS-u, dovodi u situaciju da smo ostali bez ikakvog finansiranja."

Također je naglasio prihvatili prijedlog današnjih medijatora na ovom sastanku, dakle lidera Trojke.

"I što se BHRT tiče nemamo nikakav problem da prihvatimo sve ono što je ponuđeno, drugim riječima loptica nije više u našem dvorištu."

Ponovo je istakao pitanje legaliteta menadžmenta RTVFBiH u posljednjih deset godina jer je poznato da je i posljednjem članu Upravnog odbora Goranu Samardžiću i direktoru Džemalu Šabiću mandat istekao 2013. godine i nikada nije produžen u relevantnim zakonodavnim tijelima ove zemlje.

"BHRT je prihvatio današnju ponudu, mislimo da je ona fair, da je više u skladu sa zakonom u odnosu na ono što smo imali zadnjih šest godina, a šta će se dalje dešavati vidjet ćemo sasvim sigurno u nekoliko narednih dana koji su pred nama."

Neizvjesno je kada radnici mogu očekivati platu, naglasio je.

"U  januaru je RTV taksa izostavljena sa računa za struju koju isporučuje Elektropriroda Bosne i Hercegovine. Mi činimo sve što je moguće da pokušamo za početak obezbijediti tu plaću, a onda odmah u narednom koraku i globalno rješavati ovaj problem. Nadam se da će biti razumijevanje onih koji mogu pomoći da to zaista i uradimo. Postoje neke varijante i Trojka je ponudila svoju pomoć u tom smislu i vjerujem da ćemo vrlo brzo znati da li će to uroditi konkretnim rezultatima."

Govoreći o odgovornosti svih javnih emitera Karamehmedović je kazao da je cijela ova priča zapravo započela nakon što je RTRS izašao iz sistema javnog emitiranja kada je u pitanju naplata RTV takse 2017. godine.

"Nakon toga su uslijedila manje-više iznuđena rješenja kako bi prije svega BHRT, Radiotelevizija Federacije BiH, opstala. Jedini legalan način kako bismo pokušali zaštititi svoja prava su tužbe relevantnim sudskim instancama protiv RTRS-a i svaka marka njihovog duga prema zakonu je do ovog momenta tužena, ali još uvijek nema konačnih sudskih epiloga tih procesa. Dakle, mi smo u situaciji prinuđeni, osuđeni na to da tražimo rješenje sa raspoloživim sredstvima koja imamo na raspolaganju. Što se tiče RTV FBiH, rekao sam da su oniu zadnjih šest godina ovim načinom naplate takse nezakonito zadržali 20 miliona maraka. Tražili smo da se ta sredstva pravednije raspodijele između dva emitera, ali nažalost to nije bio slučaj."

Generalni direktor BHRT-a je kazao da je spreman da podnesem sve konsekvence eventualnih grešaka koje je napravio u svom radu.

"Sigurno ih je bilo, ali ovu situaciju u kojoj se našla BHRT nije izazvao menadžment radiotelevizije Bosne i Hercegovine, nego je do nje došlo zbog toga naprosto što se nepoštuje zakon na javnom RTV sistemu koji je usvojen 2005. godine u parlamentu, a nepoštovanje je prvo izazvala Radiotelevizija Republike Srpske, a onda se konsekventno tome nastavilo nepoštovanjima od strane Radiotelevizije Federacije."

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...