IVICA DAČIĆ, MINISTAR VANJSKIH POSLOVA SRBIJE: „Kada bi Srbija imala namjeru da vodi rat, Kosovu ne bi pomoglo ni milion američkih raketa…“

Dodao je da je krajnje vrijeme da Srbija odluči da li je Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije.

  • Regija

  • 15. Jan. 2024  

  • 8

Ministar vanjskih poslova Srbije u tehničkom mandatu i predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema namjeru da vodi rat, ali kada bi to željela – „Kosovu ne bi pomoglo ni milion Javelina'“.

On je tako u emisiji Hit tvit na TV Pink prokomentirao najavu američkog ambasadora Chistophera Hilla da će SAD isporučiti protutenkovske sisteme „Javelin“ Kosovu.

Dodao je da je krajnje vrijeme da Srbija odluči da li je Kosovo njeno nacionalno pitanje ili nije.

On je kritizirao Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) što odbija da prihvati posjetu Pape Franje Srbiji, jer smatra da je uticaj Vatikana izuzetno važan u svijetu, naglasivši da Vatikan (za sada) nije priznao nezavisnost Kosova.

„SPC mora da reaguje u vezi sa posjetom Pape, jer je bitno da zadržimo podršku Vatikana“, rekao je Dačić.

Dodao je i da se oko ovog pitanja mora postići nacionalna homogenost.

Komentirajući najavu isporuke protuoklopnih sistema „Javelin“ Dačić je rekao da se taj slučaj ne može posmatrati izolirano.

„Riječ je o dugoročnom strateškom partnerstvu da se pomogne kosovska nezavisnost. Treba uzeti u obzir sve što se dešavalo od 1999. godine. Pa ista ta Amerika, ali i drugi, je naoružavala OVK. I sada rade isto“, rekao je Dačić.

On je kazao da naoružavanje Kosova očigledno „ima za cilj jačanje kosovske nezavisnosti kroz jačanje njihovih bezbjednosnih struktura“.

Dačić je kazao i da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244, ali da Srbija nema načina da se tome suprotstavi.

„Srbija mora da razvija odnose i sa onim zemljama koje priznaju kosovku nezavisnost i ne samo da je priznaju, već i rade na njenoj promociji, pa je čak i naoružavaju. Moramo, jer želimo da očuvamo mir i stabilnost“, rekao je Dačić.

Dačić je prokomentirao i izjavu britanskog ministra vanjskih poslova Davida Cameroona da je „Srbija ruski proksi“ rekavši da je jedini razlog za takvu izjavu to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...