DENIS AVDAGIĆ ZA "SB": "Novo miješanje karata i po mogućnosti raspad EU bi bila prilika da se Vučić ustane, popravi svoje naočale i kaže 'evo vidite da sam bio u pravu', a isto je i sa Dodikom"

"Kada Dodik kaže da čeka povratak Trumpa na vlast poruka je jasna. Puno je onih koji to čekaju i tome se nadaju. Takvi se nadaju da bi njegov novi mandat biti prilika da se duboko promijene međunarodni odnosi. Svi oni koji su poluuspješni ili neuspješni u upravljanju svojim političkim entitetima vide prilike u novom miješanju karata kako bi ispalo da su oni bili u pravu cijelo vrijeme.

  • Politika

  • 15. Jan. 2024  15. Jan. 2024

  • 10

Piše: Darko OMERAGIĆ

Lavinu reakcija izazvala je izjava šefa britanske diplomatije Davida Camerona da je Srbija ruska proxy država, a da će Velika Britanija pomoći Kosovu po pitanju priznanja. Ako je bilo razumljivo da će na ova izjava izazvati negativnu reakciju u Srbiji, naročito po pitanju priznanja Kosova posebno je bilo iznenađenje reakcija Ambasade Velike Britanije u Beogradu u kojoj se navodi da oni ne smatraju Srbiju ruskom proxy državom nego da postoje pojedini elementi u Srbiji koji djeluju direktno u interesu Rusije.

O ovoj temi, ali i o naoružavanju Srbije i Kosova i djelovanju međunarodne zajednice u BiH i utjecaj razgovarali smo vanjskopolitičkim analitičarom iz Zagreba Denisom Avdagićem.

"Prije svega na Cameronovu izjavu ne treba ništa dodati. To će vam mnogi reći. Naravno, postoji samo jedna mala razlika u tumačenju pojma proxy. Srbija nije čisto proxy ruska država poput Bjelorusije. Različit je utjecaj Rusije na Srbiju, Bjelorusiju ili bh. entitet RS, ali im je zajedničko to što Rusija u velikoj mjeri na njih ima utjecaj. Da Srbija nije toliko geografski udaljena od Rusije taj utjecaj bi bio mnogo veći, ali Srbija je okružena članicama NATO-a i u manjoj ili većoj mjeri članicama EU. Međunarodna zajednica u dobroj mjeri radi na tome da Srbija u budućnosti zaista ne postane prava proxy država Rusije i to ne samo zbog interesa SAD-a nego i cijele Evrope, a na kraju krajeva to je i u interesu građana Srbije koji na kraju odlučuju o tome hoće li živjeti u ruskoj proxy državi ili mali poslušni brat Rusije", kaže Avdagić.

ZAPADNI BALKAN MONETA ZA POTKUSURIVANJE

Zapadni Balkan je Rusiji odavno moneta za potkusurivanja i ništa više. Rusiji, tvrdi naš sagovornik, Zapadni Balkan samo zbog toga služi:

"Rusija ima svoje primarne interese, a njihov primarni interes je Ukrajina i dobijanje rata. Drugo je pitanje koliko je Rusija ako postigne uspjeh u Ukrajini sposobna ići dalje, ali u ovom trenutku se pokazuje da Rusija cijeli Balkan, Srbiju i BiH posebno koriste za svoje vlastite interese i vrlo bi se za taj interes trampili sa Zapadom", ističe Avdagić.

Trebamo li se onda svi plašiti pobjede Donalda Trumpa na izborima u SAD s obzirom na to da je navodno rekao kako SAD ne bi ratovao za Evropu, pitali smo Avdagića.

"Kada Dodik kaže da čeka povratak Trumpa na vlast poruka je jasna. Puno je onih koji to čekaju i tome se nadaju. Takvi se nadaju da bi njegov novi mandat biti prilika da se duboko promijene međunarodni odnosi. Svi oni koji su poluuspješni ili neuspješni u upravljanju svojim političkim entitetima vide prilike u novom miješanju karata kako bi ispalo da su oni bili u pravu cijelo vrijeme. To odgovara nekome poput Aleksandra Vučića koji vodi zemlju koja nije u EU, a nije ni blizu nego tavori kao crna rupa Evrope i koji se hvali nevjerovatnim ekonomskim uspjesima koje samo on vidi.

Novo miješanje karata i po mogućnosti raspad EU bi bila prilika da on ustane popravi svoje naoačale i kaže „evo vidite da sam bio u pravu“. Isto je i sa Dodikom i brojnim drugim političarima koji su prilično bezuspješni u onome što rade. Kako kažu u ratovima se oni bezuspješni najčešće jako obogate. Takvi političari žele da se dogodi ono najgore, a što će se desiti teško je procijeniti. Ako bi Trump dobio drugi mandat mene bi prije svega zanimalo da vidim koji ljudi će ga okruživati. Američka politika je vrlo kompleksna i ne dopušta nam da paušalno o njoj govorimo. Dosta toga ovisi o tome ko će biti njegova potpredsjednička kandidatkinja koja će nam pokazati da li će promišljati duboko i staloženo ili će ubaciti nekoga da pokaže najavu nekakvog kaosa, pa ko će biti predstojnik ureda, savjetnik za nacionalnu sigurnost. Mnoštvo je elemenata u igri“, rekao nam je Avdagić.

Tokom Trumpovog mandata u igri je bila čak i razmjena teritorije između Srbije i Kosova, pa se od toga odustalo, a Avdagić podsjeća i na glasanje američkog Kongresa koji je dvotrećinskom većinu odbio izlazak SAD iz NATO-a.

"Iako Vučić i Dodik priželjkuju da Trump ponovo postane američki predsjednik ne zaboravimo da je Dodik prve sankcije dobio tokom Trumpovog mandata. Ako Vučić toliko priželjkuje Trumpa za novog predsjednika neka u svoj ured stavi fotografiju kako sjedi na onoj stoličic ispred Trumpa da ga podsjeti na razinu koja mu je tamo priuštena."

Predsjednik Srbije se ovih dana pohvalio kako će se ulažu stotine miliona eura u Vojsku Srbije, ali ni Amerikanci mu ne ostaju dužni jer bi Kosovu mogla biti odobrena prodaje Javelina, protivtenkovskih raketa. Iz BiH također stižu pozivi za naoružavanje.

"Grozno iskustvo iz 90-ih godina nam pokazuje da smijemo misliti kako je rat nemoguć. To je ono što žalosna istina. Mogućnost bilo kakvog rata ne treba nikoga iznenaditi. Naravno, Evropom vlada većina koja ne želi nikakav rat na evropskom tlu. Puno njih ne žele raspad trenutnog sustava, ali ima puno i onih koji žele rasturiti ovakav globalni raspored. Nažalost, i u našoj regiji je mnogo onih koji tako razmišljaju. Oni će se u tom kontekstu i naoružavati, ali činjenica je da je i Evropa svjesna da mora poraditi na vlastitoj obrani i biće sve više naoružavanja. U kontekstu regiji je bitn da ako se Srbija naoružava kao protuteža tu bude Hrvatska što bi na ovom uskom prostoru očuvalo mir. Najbolje za obranu BiH je da postoji Hrvatska koja je protuteža Srbiji. Hrvatska sebi ne može dopustiti ulazak snaga Srbije u BiH niti bilo kakvu prijetnju. To je odgovor na tezu da NATO neće postojati. Bez obzira na izjave Donalda Trumpa daleko smo od toga da NATO neće postojati", rekao nam je Avdagić.

GRAĐANI RS-a NEMAJU NIŠTA OD RUSIJE

Naš sagovornik kaže da se i odluka o naoružavanju BiH treba postići kroz dogovor svih bh. političara. A takve odluke, nisu jednostavne, podsjeća naš sagovornik na primjeru kupovine novih borbenih aviona za šta se Hrvatska odlučila poodavno, još u mandatu pokojnog Ivice Račana.

"To su skupe i kompleksne odluke. Neki drugi koji nisu u mogućnosti da kupe skupe borbene avione idu na druge strateške komponente poput tih raketa Javelin", kaže Avdagić.

Teza o prepuštanju Zapadnog Balkana Rusiji, prema riječima, našeg sagovornika ne stoji iz više razloga:

"U Sarajevu imate evropskog visokog predstavnika, a u Brčkom njegovog zamjenika iz SAD-a. Da su Evropa i SAD prepustili ovaj prostor Rusiji izašli bi iz koncepta visokog predstavnika i njegovog zamjenika. U BiH postoje elementi međunarodnog protektorata. U onom dijelu koji nije pod protektoratom od BiH se očekuje da sama radi na svom putu, suživotu i napredovanju, a ne da bude samo objekt. Rusija ovdje ima svoj interes, ali u ne ekonomskom smislu jer investicija nema. Ali očito je da finansijskih sredstava iz Rusije u BiH ima iako dolaze vrlo netransparentno čemu Zapad nije sklon voljeli ga ili ne. Građani RS bi se trebali zapitati pa kakvu to potporu mi od Rusije imamo ako nije finansijska i vojna. Kakvoj se toj potpori od Putina Dodik jako priklonio? Jel to novac? Koliko novca i kome je otišao u džep? Građani RS taj novac nisu dobili za razliku od novca sa Zapada koji je uložen u ekonomiju i infrastrukturu", naglasio je Denis Avdagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...