BILA JE IZBLEDJELA I IZNEMOGLA: Ovaj je Ferrari Testarossa stajao čak 17 godina, sada ponovo vozi (VIDEO)

Unutrašnjost je također vidjela bolje dane. Unatoč kartonskim kutijama koje su postavljene, sunce je posebno oštetilo armaturnu ploču i panele vrata, a već su postojala velika razbijena područja. Vlaga je prodrla i u unutrašnjost.

  • Auto

  • 15. Jan. 2024  15. Jan. 2024

  • 0

Sigurno je da nema ljubitelja automobila koji nije barem jednom sanjao o tome da u nekoj štali ili garaži pronađe pravi zaboravljeni dijamant. Pa, nešto se slično dogodilo izvjesnom Portorikancu koji - doduše - nije uspio besplatno doći do zaboravljenog vozila, ali ipak je doživio ostvarenje svojih snova.

Naime, još u julu 2020. godine objavljena je snimka Ferrarija Testarosse koji je čak 17 godina stajao vani i lagano trunuo.

Problem je bio što je automobil imao vlasnika, a on ga nije želio prodati. Međutim, isplatila se upornost tamošnjeg automobilskog entuzijasta koji je uspio nagovoriti vlasnika i kupiti truli automobil za 30 hiljada dolara.

Kad je novi vlasnik pomnije pogledao Testarossu na licu mjesta, postalo mu je jasno da će biti posla. 17 godina na žarkom suncu posebno je jako oštetilo lak u tradicionalnoj Ferrarijevoj boji Rosso Corsa, ali i unutrašnjost.

Umjesto jakog crvenog tona, izblijedjela boja učinila je da Testarossa izgleda više ružičasto. Bilo je i ogrebotina na prednjem dijelu vozila i bočnim pragovima, a polomljena su bila i prednja svjetla. Osim toga, oba su vrata imala laganu hrđu ispod karakterističnih škrga.

Unutrašnjost je također vidjela bolje dane. Unatoč kartonskim kutijama koje su postavljene, sunce je posebno oštetilo armaturnu ploču i panele vrata, a već su postojala velika razbijena područja. Vlaga je prodrla i u unutrašnjost.

Neimpresioniran jadnim stanjem, vlasnik se koncentrirao na pozitivne strane: Testarossa je barem bila kompletna, svi dijelovi su bili tu, a u prtljažniku je pronađen čak i stražnji obruč centralne brave.

Novi vlasnik brzo je odgovorio i na pitanje u kakvom je stanju V12 koji je stajao na otvorenom toliko godina.

U kratkom videu možete vidjeti kako se Testarossa zapravo pokreće nakon 17 godina stajanja - nevjerojatno i ekstremno, ali isto tako riskantno. Naime, zupčasti remen bio je star najmanje 17 godina, a Ferrari zahtijeva da se mijenja svake tri godine.

Ferrari je potom natovaren i dovezen kući novom vlasniku.Tamo je prvo rastavljen i pripremljen za restauraciju. U nedavno objavljenom videozapisu s ubrzanim odmakom možete vidjeti potpunu transformaciju koja je trajala čak tri godine! 

Izbrušena je velika površina boje, unutrašnjost je kompletno demontirana i očišćena te su naručeni i ugrađeni mnogi novi dijelovi. U sljedećem koraku Ferrari je prebojan u originalnu boju Rosso Corsa.

Izvađen je 4.9-litreni V12 od 390 KS, zbog čega je morala biti spuštena cijela stražnja osovina. Zamijenjeni su zupčasti remen, vodena pumpa i brojni potrošni dijelovi, kao što su svjećice i brtve. Naravno, trebalo je zamijeniti i kočnice i postaviti nove gume.

Izuzetna pažnja posvećena je detaljima: na primjer, dvije sirene su uklonjene, remontirane, premazane i ponovno obojene prije nego što su ponovno postavljene.

Na kraju se vidi da je još potreban neki fini rad jer je Testarossa daleko od izložbenog stanja. Ali krajnji zaključak je da su Ferrariju entuzijastični ljubitelji automobila dali drugi život i da će se u budućnosti vratiti na ulice Portorika. Misija je izvršena. 

(Index.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...