DODIKOV SAVJETNIK NA VISINI ZADATKA: „Sad mogu istinski uživati jer prvi put nema Srba da im kvare atmosferu…“

-Ako je pravo zasnovano na sili ili kršenju prava onda to ne može biti pravo, nego samo sila, odnosno prisila, a tu silu Srpska neće prihvatiti, kazao je Petković.

  • Mini market

  • 16. Jan. 2024  

  • 4

Ustavni sud BiH nema pravni legalitet, niti legitimitet za donošenje odluka pa ni odluke o Krivičnom zakoniku Srpske, jer u radu ove institucije ne učestvuje nijedan sudija izabran od Narodne skupštine Srpske, kako je to Ustavom BiH predviđeno, kazao je ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović nakon što je predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić zakazala plenarnu sjednicu na kojoj neće učestvovati nijedan sudija iz reda srpskog naroda, jer je Zlatko Knežević početkom godine otišao u prijevremenu penziju.

Bukejlović je kazao da je BiH jedina zemlja u Evropi u čijem radu Ustavnog suda BiH učestvuju državljani drugih država.

-Ministarstvo pravde RS duži period ukazuje na potrebu za donošenjem zakona kojim će biti uređena organizacija i nadležnost Ustavnog suda BiH, te posebno postupak razrješenja stranih sudija koji protivno praksama svih demokratski uređenih zemalja ovu funkciju obavljaju od nastanka suda, rekao je Bukejlović.

-Narodna skupština RS zbog neustavne izmjene pravila Ustavnog suda BiH iz juna 2023. godine bila primorana da donese Zakon o neprimjenjivanju odluka te pravosudne institucije kojim je propisano da se naredbe tog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS.  

Uređivanje oblasti krivičnog zakonodavstva u Republici Srpskoj u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine koja je u skladu sa ovlaštenjima datim Ustavom Srpske uredila sistem krivičnog zakonodavstva pa i pitanje krivičnih djela protiv časti i ugleda, sve u skladu sa postojećim evropskim standardima i praksama u ovoj oblasti, kazao je on.

Ognjen Tadić, savjetnik Milorada Dodika, kaže da „u Ustavnom sudu BiH uzalud sastanče sve dok ne odu strane sudije, navodeći da je očekivano zakazivanje sjednice krnjeg Ustavnog suda BiH“.

-Očekujem da će prvi put, računajući od dana kada je održana prva sjednica tog suda, strane sudije sa bošnjačkim sudijama i jednim hrvatskim sudijom istinski uživati jer prvi put nema Srba da im kvare atmosferu i zbog toga ne moraju jedni drugima “očima išaret davati” da Srbi ne bi čuli šta ko iskreno misli, rekao je Tadić.

-Sudije Ustavnog suda BiH protivpravno su izmijenile pravila i omogućile da same mogu donositi odluke bez srpskih sudija, a odluke donesene bez srpskih sudija i sa jednim hrvatskim sudijom, u stvari nemaju legitimitet. Takve odluke Republika Srpska neće prihvatati, a sporno je i na koji način će se sprovoditi, rekao je Milan Petković.

-Ako je pravo zasnovano na sili ili kršenju prava onda to ne može biti pravo, nego samo sila, odnosno prisila, a tu silu Srpska neće prihvatiti, kazao je Petković.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...