PORAST TENZIJA NA BLISKOM ISTOKU: Iran dronovima i projektilima napao baze militantne grupe u Pakistanu

Svaki napad Irana unutar nuklearno naoružanog Pakistana mogao bi ugroziti odnose između dviju zemalja, koje se dugo gledaju sa podozrenjem, a istovremeno održavaju diplomatske odnose.

  • Svijet

  • 16. Jan. 2024  

  • 2

Iran je u utorak pokrenuo napade u Pakistanu ciljajući na ono što je opisao kao baze militantne grupe Jaish al-Adl, izvještavaju državni mediji, potencijalno dodatno podižući tenzije na Bliskom istoku koji je već uzdrmao izraelski rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze, javio je AP.

Svaki napad Irana unutar nuklearno naoružanog Pakistana mogao bi ugroziti odnose između dviju zemalja, koje se dugo gledaju sa podozrenjem, a istovremeno održavaju diplomatske odnose.

Reuters je, pozivajući se na izvještaje iranskih državnih medija, izvijestio da su dvije baze militantne grupe Jaish al Adl u Baludžistanu u Pakistanu u utorak gađane projektilima. Napad u Pakistanu dogodio se dan nakon što je iranska elitna Revolucionarna garda napala mete u Iraku i Siriji projektilima.

Militantna grupa Jaish al Adl je ranije izvodila napade na iranske sigurnosne snage u pograničnom području s Pakistanom.

- Ove baze su pogođene i uništene projektilima i dronovima - objavili su iranski državni mediji, ne objašnjavajući detalje, prenio je Reuters.

Jaish al-Adl, ili "Vojska pravde", sunitska je militantna grupa osnovana 2012. godine koja uglavnom djeluje preko granice u Pakistanu. Iran se borio u pograničnim područjima protiv militanata, ali napad raketama i dronom na Pakistan bio bi bez presedana za Iran, piše AP.

Militanti Jaish al-Adla su u prošlosti preuzimali odgovornost za bombaške napade i kidnapovali pripadnike iranske granične policije. AP piše da su izvještaji državnih medija o iranskom napadu u Pakistanu naknadno uklonjeni bez objašnjenja, te da je Press TV, ogranak iranske državne televizije na engleskom jeziku, kasnije pripisao napad Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...