BOŽO LJUBIĆ KONSTERNIRAN NAKON SASTANKA U PREDSJEDNIŠTVU BiH: „Schmidt je sigurno neoobaviješten, pa čak i dezorijentiran. Sve dok u Predsjedništvu sjede osobe kao Komšić…“

Navodi kako je skandalozno što se Schmidt uopće sastao s Komšićem.

  • Politika

  • 17. Jan. 2024  17. Jan. 2024

  • 24

Visoki predstavnik Christian Schmidt je najavio kako bi ponovno mogao intervenirati i nametnuti tzv. tehničke izmjene Izbornog zakona ako se politički predstavnici ne dogovore. A dan ranije Schmidt se sastao i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem s kojim se prema obrazloženju Komšićevog ureda, složio oko toga da je presuda u predmetu "Ljubić" provedena njegovom intervencijom u izbornoj noći 2. oktobra 2022. godine.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić navodi kako je skandalozno što se Schmidt uopće sastao s Komšićem.

"Jer je glasovima Bošnjaka uzurpirao poziciju hrvatskog člana Predsjedništva. Iz te iste pozicije u svakoj prilici po svakom pitanju djeluje protuhrvatski. Schmidt je sastajući se s njim pokazao eklatantno nepoštovanje i prema hrvatskom narodu. On sigurno zna i to kako je Komšić njega okarakterizirao kao, citirat ću: "dezorijentisanog klauna" u jednom intervjuu u rujnu prošle godine. Nakon svega toga Schmidt pokazuje manjak samopoštovanja", kazao je Ljubić.

Samo tumačenje kako je presuda "Ljubić" provedena smatra najgorim mogućim cinizmom.

"Upotrijebit ću i razumljivu hrvatsku riječ glupost. Naime, iz odluke Ustavnog suda jasno je kako je jedino Parlamentarna skupština nadležna provesti odluku Ustavnog suda, a ona to nije učinila što je Ustavni sud u više navrata potvrdio", istaknuo je Ljubić za stranačku RTV HB.

S Ljubićem se slaže i ministar pravde BiH Davor Bunoza.

"U istoj točci Ustavni sud zapravo postavlja načelo konstitutivnosti u Federaciji BiH, a u kontekstu Doma naroda može biti ostvareno samo ako je popunjavanje Doma naroda učinjeno na jasno preciziranim kriterijima koji trebaju dovesti do što potpunijeg predstavljanja svakog od tri konstitutivna naroda u Federaciji BiH. Dakle ovo je ključna stvar koja se mora ostvariti da bi se uopće govorilo da je odluka u predmetu "Božo Ljubić" provedena", kazao je Bunoza.

Schmidt je povećavanjem broja izaslanika u klubovima konstitutivnih naroda u federalnom Domu naroda sa 17 na 23 smanjio je neproporcionalnost u predstavljenosti pojedinih županija, ali Ljubić dodaje kako bit presude nije ispunjena.

"Federacija se sastoji od federalnih jedinica - kantona, međutim, bez obzira na navedeno Dom naroda nije dom federalnih jedinica nego dom konstitutivnih naroda. To je izrijekom naglasio Ustavni su u svojoj odluci. Konstitutivni narodi su izborne jedinice i Izborni zakon mora osigurati potpuni, da ne kažem stopostotni legitimitet. Što imamo danas u Domu naroda na temelju intervencije Schmidta?

Umjesto Edina Fejzića u hrvatskom klubu iz Goražda sjedi Berina Fejzić. Dakle Goražde u kojemu žive 24 osobe hrvatske nacionalnosti ima jednog izaslanika u Domu naroda kao i Posavska županija gdje živi preko 33.000 Hrvata. Ako se Schmidt zbilja složio s Komšićem da je odluka u predmetu "Ljubić provedena, onda je po ovom pitanju sigurno neoobaviješten, pa čak i dezorijentiran. I sve dok u Predsjedništvu sjede osobe kao Komšić ova presuda nije provedena", poručio je Božo Ljubić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...