POLITIČKA SITUACIJA KLJUČA U HERCEGOVINI: Da li je gradonačelnik Čapljine optužen po Čovićevom nalogu?

Ako HDZ opet na mjesto gradonačelnika na sljedećim izborima podrži kandidaturu dugogodišnjeg kadra i predsjednika GO HDZ Čapljina Smiljana Vidića onda se radi o procesu u pravosuđu, ali ako..

  • Vijesti

  • 17. Jan. 2024  

  • 1

Kako čapljinsku tako i bosanskohercegovačku javnost jučer u poslijepodnevnim satima uzdrmala je vijest da je potvrđena optužnica za zloupotrebu položaja protiv dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Čapljine (kojem su građani u četri izborna ciklusa dali povjerenje) Smiljana Vidića i njegovog  saradnika Darke Šimovića, piše Politički.ba.

Iako daleko od očiju bosanskohercegovačkih medija kontraverzne prodaje državnog pa po nekim izvorima i privatnog zemljišta dešavaju se u Čapljini. 

U ovom konkretnom slučaju, optužnicom se Smiljan Vidić, kao načelnik općine Čapljina i Darko Šimović, kao državni službenik - pomoćnik rukovodioca organa državne službe u Službi geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina, "sumnjiče da su u vremenskom razdoblju od marta 2011. godine do januara 2015. godine na području općine Čapljina, u svojstvu službenih osoba u F BiH, zajednički i dogovorno, iskoristili svoj službeni položaj i ovlasti, prekoračivši granice svoje službene ovlasti i ne obavivši svoje službene dužnosti koje im njihova funkcija daje u pogledu upravljanja općinskim i državnim građevinskim zemljištem na području općine Čapljina i to ne u cilju u kojem su im takva ovlaštenja data, nego s ciljem da drugom pribave protupravnu imovinsku korist, odnosno pričine imovinsku štetu općini Čapljina, posljedicom kojih propusta Smiljana Vidića i Darke Šimovića, neregistrirana pravna osoba "Neretva energija" d.o.o. Čapljina je dobila na korištenje zemljište površine 143.159 m² u općini Čapljina, a potom dana 29. 01. 2015. godine, postala i vlasnikom dodijeljenog zemljišta, prema Rješenju Općinskog suda u Čapljini, na koji način su osumnjičeni pravnoj osobi "Neretva energija" d.o.o. Čapljina pribavili protivpravnu imovinsku korist u vidu stjecanja prava vlasništva nad zemljištem, iako nisu imali pravo na to, za koje je vještačenjem utvrđeno da je u 2015. godini vrijedilo 1.002.113,00 KM, a pravna osoba "Neretva energija" je isto dodjelom platila 143.159,00 KM, na koji način je pravnoj osobi "Neretva energija" d.o.o. Čapljina pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 858.954,00 KM, a općini Čapljina pričinjena šteta u vidu gubitka prava vlasništva nad navedenim zemljištem u visini 1.002.113,00 KM, procijenjene vrijednosti u 2015. godini", navodi se iz Kantonalnog tužilaštva.

Javnosti s pravom pita zašto se čekalo od 2015. godine, kada su ovaj slučaj ispitivali i pripadnici sigurnosnih organa FBiH  te iz istog predmeta izuzelo dokumentaciju.

Da li se radi o obračunu unutar samog HDZ-a kojem se pripisuje da vlada pravosuđem u HNK ili pravosuđe kazuje da nema nedodirljivih, saznat ćemo brzo.

Ako HDZ opet na mjesto gradonačelnika na sljedećim izborima podrži kandidaturu dugogodišnjeg kadra i predsjednika GO HDZ Čapljina Smiljana Vidića onda se radi o procesu u pravosuđu, ali ako HDZ ponudi novo ime, o kojem se spekulira, očito  se radi o unutarstranačkom previranju.

Ostaje da vidimo!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...