SLIJEDI OPTUŽNICA: Poljskom zastupniku koji je ugasio svijeće za Hanuku oduzet imunitet

Rezultat glasanja otvara put tužiocima da podignu optužnicu protiv Brauna iz krajnje desne stranke Konfederacije za sedam djela počinjenih tokom 2022. i 2023., uključujući gašenje svijeća za Hanuku.

  • Evropa

  • 17. Jan. 2024  

  • 0

Poljski parlament izglasao je oduzimanje imuniteta zastupniku Grzegorzu Braunu koji je u decembru protivpožarnim aparatom ugasio svijeće upaljene zbog jevrejeskog praznika Hanuke u poljskom parlamentu.

Rezultat glasanja otvara put tužiocima da podignu optužnicu protiv Brauna iz krajnje desne stranke Konfederacije za sedam djela počinjenih tokom 2022. i 2023., uključujući gašenje svijeća za Hanuku.

- Nema razloga da ga zaštitimo imunitetom... Znamo što je učinio i to nije bilo prihvatljivo - rekla je Agnieszka Pomaska, zastupnica iz najveće grupacije u poljskoj koalicijskoj vladi, Građanske koalicije (KO).

Najveća opoziciona nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) također je glasala za oduzimanje imuniteta Braunu.

Okružni tužilac Varšave Mariusz Dubowski rekao je parlamentarnom odboru da bi Braun mogao biti optužen za uništavanje imovine, narušavanje tjelesnog integriteta i vrijeđanje vjerskih objekata.

Nakon što je ugasio svijeće u parlamentu 12. decembra, Braun je izašao za govornicu i opisao Hanuku kao "sotonsku" te kazao da obnavlja "normalnost". Upitan kasnije stidi li se svog postupka, rekao je: "Trebaju se stidjeti oni koji učestvuju u djelima sotonskog obožavanja."

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...