TAKO KAŽU CIFRE: Cijela jedna bh. opština radi u Sloveniji

Podaci ukazuju na znatan broj građana iz BiH koji su pronašli zaposlenje u Sloveniji, čime se aktivno sudjeluje u radu slovenskog tržišta rada

  • Društvo

  • 17. Jan. 2024  

  • 0

Prema prednacrtu izvještaja o radu Agencije za rad i zapošljavanje BiH za 2023. godinu, stanovništvo cijele omanje opštine u Bosni i Hercegovini zapošljavalo se prošle godine u Sloveniji.

Agencija je obavijestila o realizaciji sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH u Sloveniji, gdje je u 2023. godini započelo raditi 12.099 državljana BiH, a realizirano je 8020 oglasa i radnih dozvola.

Ovi podaci ukazuju na znatan broj građana iz BiH koji su pronašli zaposlenje u Sloveniji, čime se aktivno sudjeluje u radu slovenskog tržišta rada.

Broj od 12.099 radnika iz BiH koji su počeli raditi u Sloveniji nadmašuje broj stanovnika pojedinih manjih općina u Bosni i Hercegovini, poput Vlasenice, Milića i Kladnja, prema rezultatima popisa provedenog 2013. godine, prenosi Crna hronika.

Sociolog Vladimir Vasić ističe da migracija stanovništva iz BiH ima različite uzroke, ne samo ekonomske prirode. Osobe se odlučuju na odlazak zbog neuređenih političkih i međuljudskih odnosa, međunacionalnih napetosti te nesigurnosti koja proizlazi iz političkih previranja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...