BENAYAMIN NETANYAHU U PROBLEMIMA: Kola krenula nizbrdo, podrška u cijelom svijetu naglo pada…

Prema podacima UN-a, 85 posto stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.

  • Svijet

  • 18. Jan. 2024  

  • 2

Novi podaci koje je kompanija Morning Consult za poslovnu inteligenciju podijelila s TIME-om pokazuju da je podrška Izraelu u cijelom svijetu značajno opala od početka rata u Gazi.

Neto naklonost – postotak ljudi koji Izrael gledaju pozitivno nakon oduzimanja postotka koji ga gledaju negativno – globalno je pao u prosjeku za 18,5 postotnih bodova između septembra i decembra, smanjujući se u 42 od 43 ispitane zemlje. Kina, Južna Afrika, Brazil i nekoliko drugih zemalja Latinske Amerike sve su od pozitivnog do negativnog gledanja na Izrael promijenile. I mnoge bogate zemlje koje su već imale neto negativna mišljenja o Izraelu - uključujući Japan, Južnu Koreju i UK - zabilježile su strmoglav pad.

Neto povoljnost u Japanu pošla je s -39,9 na -62,0; u Južnoj Koreji od -5,5 do -47,8; a u Velikoj Britaniji od -17,1 do -29,8. Sjedinjene Američke Države ostaju jedina bogata zemlja koja je još uvijek imala neto pozitivno mišljenje o Izraelu. Neto povoljnost pala je samo 2,2 postotna boda, s neto povoljnosti od 18,2 na neto povoljnost od 16 od septembra do decembra.

Podsjetimo, najmanje 24.448 Palestinaca je ubijeno, a 61.504 povrijeđeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopćilo je Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj palestinskoj enklavi.

U saopćenju se navodi da su u napadima izraelskih snaga u posljednja 24 sata ubijene još 163 osobe, a 305 povrijeđeno.

Time je ukupan broj ubijenih Palestinaca u Gazi porastao na 24.448, a povrijeđenih na 61.504.

Prema podacima UN-a, 85 posto stanovništva Gaze je već interno raseljeno zbog akutne nestašice hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture oštećeno ili uništeno.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...