„SB“ INTERVJU / BOŽO SKOPLJAKOVIĆ, PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE BiH: Pozivam članove Čovićeve korumpirane stranke da ne napuštaju brod koji tone; Tri mandata za redom niti ćaći rođenom…

-Trebaju nam rješenja koja će zaustaviti i spriječiti daljnje propadanje društva koje nestaje u eroziji odliva mladih iz naše domovine, kazao je Skopljaković.

  • Politika

  • 18. Jan. 2024  

  • 10

Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine, govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o nužnim izmjenama Izbornog zakona u BiH, političkom pluralizmu u hrvatskom korpusu u Bosni i Hercegovini i nužnim promjenama na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini.

Koliko je važno donijeti izmjene Izbornog zakona u BiH, kada su u pitanju tehničke izmjene, s obzirom da je ovo izborna godina i slijede nam lokalni izbori?

-Nije dovoljno promijeniti politički sustav i zvati se demokratskom zemljom! Demokracija kao oblik društvenog uređenja trenutno je najbolje rješenje za uređenje jednoga društva kojemu je vladavina prava iznad svega. Ovdje leži opasnost da pod krinkom demokracije suzimo vidike onima koji izravno, iako veliki broj građana u to ne vjeruje, svojim glasom, na demokratskim izborima, biraju one koji će ih voditi u narednom periodu.

Vjerujem da, ne postoji razumna osoba koja će ustvrditi da su izbori i izborni proces u Bosni i Hercegovini fer i pošteni. Svi već znaju da se na izborima, na različite načine kradu ili poništavaju glasovi, i da nam izbore rješavaju brojači glasova a ne sami birači. Kada je ovo poznato svima, kako to da smo i dalje zarobljeni u vrtlogu Izbornoga zakona za čiju se promjenu zalažu političari ali na način da se samo i isključivo mijenjaju dijelovi koji njima ne odgovaraju i tako već tri desetljeća.

Zamislimo sustav izbora u kojem će građani ispuniti glasački listić ubaciti ga u glasačku kutiju koja će skenirati taj listić, prepoznati za koga ste glasali i zbrojiti sve glasove a da na kraju nitko više ne dira taj glasački listić. Sve ovo već postoji i moguće je primijeniti na narednim i svim budućim izborima, čime bismo vratili povjerenje građana u izborni proces.

Kome smeta takav sustav?

-Smeta onima koji su na vlasti i koji treba da donesu takvu odluku kojom bi zaštitili demokraciju jer tada bismo konačno znali volju naroda!

Zbog čega HDZ BiH i SNSD već mjesecima prijete da će glasati protiv izmjena Izbornog zakona BiH u parlamentu kada takav zakon dođe na red? Jesu li u strahu od mogućih gubitka izbora ako bi oni bili održani prema pravilima koja onemogućavaju izbornu krađu?

-Upitna inteligencija u parlamentu treba da donese odluku o naprednim inteligentnim rješenjima, koja odgovaraju svima, samo ne njima! Trebaju li nas takvi  voditi?

Odgovor na ovo pitanje bi trebali dati sami građani na izborima ali na žalost sustavom koji trenutno imamo vladajući taj odgovor prilagođavaju svojim potrebama, preko biračkih odbora koji služe samo njima.

DODIK OTKRIO KARTE: 'Razgovarali smo sa Draganom Čovićem da idemo zajedno  sa HDZ-om…' | Slobodna BosnaFoto: Arhiv

Krađa nekoliko milijuna može se nazvati velikom krađom ali krađa samo jednoga glasa na izborima, kojim će se omogućiti da na vlast dođu oni koji će potkradati milijune, je daleko veća a posljedice su dugotrajno utkane u sustav korupcije koja dalje potiče krađu i vodi nas u spiralu u kojoj smo vjerujem dotakli dno.

Upitna inteligencija izabrana je krađom na izborima. Trebaju nam rješenja koja će zaustaviti i spriječiti daljnje propadanje društva koje nestaje u eroziji odliva mladih iz naše domovine!

U više navrata ste govorili kako je Hrvatska stranka BiH pokradena na izborima i kako vam je oduzet mandat. Podržavate li nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona od strane visokog predstavnika Schmidta?

-Visoki predstavnik je donio i nametnuo određene odluke i tako promijenio dijelove Izbornoga zakona, pa zašto onda ne nametne i ovakvo rješenje koje bi podupro najveći broj građana a protiv bi bili samo političari gubitnici, kojih je strah novih tehnologija.

U više navrata smo, pa i sada ponovno, pozivamo visokog predstavnika da donese odluke i nametne rješenja koja će Bosnu i Hercegovinu, ne približiti nego uvesti u EU, jer on to može, treba i mora napraviti.

CHRISTIAN SCHMIDT PRELOMIO: Procurila ODLUKA, visoki predstavnik nametnut  će ove izmjene Izbornog zakona... | Slobodna BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / Samir Saletović

Kako bi izbjegao nametanje odluka i zakona neka visoki predstavnik nametne tehničke izmjene izbornoga zakona nakon čega ćemo napokon imati predstavnike vlasti koje su građani izabrali i koji će onda umjesto njega donositi jednako prihvatljiva rješenja za sve.

Interes građana iz nametanja tehničkih izmjena zakona je jasan, da li su jasni i transparentni  interesi onih koji odlučuju o ovakvim pitanjima!?

U Srednjoj Bosni se, čini se, u zadnjih nekoliko mjeseci dogodila svojevrsna pobuna u redovima Čovićevog HDZ-a. Stranku su napustili na desetine članova, među kojima i članovi Predsjedništva stranke, a HDZ BiH napustio je i načelnik Vareša. U isto vrijeme Čović je izgubio izbore u Tomislavgradu, a čini se da prvi put neće biti na vlasti ni u Livnu. Je li to znak da na lokalnim izborima možemo očekivati nove promjene i jesu li Hrvati u BiH spremni na nove politike nakon 20-godišnje vladavine jednog čovjeka?

-Jednoumlje i jednostranačje smo imali, građani su na referendumu devedeset druge jasno rekli da to više ne žele. Na tom referendumu i Hrvati su dali svoj glas promjenama i iskazali svoj stav prema tom jednoumlju.

Na žalost Hrvati su komunizam zamijenili sa „hadezeizmom“! Posljednja tri desetljeća Hrvati su se pokazali kao najmanje demokratizirani narod jer trideset godina ne mijenjamo one koji su te devedeset druge promijenili dres kako bi devedeset pete nastavili sa politikom za koju su bili školovani. Ove godine između za mnoge su upitne, gdje su bili i što su radili. Za neke je čak nestala i dokumentaciju na putu od suda do suda, tko je sada drži i koristi u dnevno političke obračune na štetu svih nas!?

DRAGAN ČOVIĆ OTKRIO ZAŠTO JE OTIŠAO U NARODNU SKUPŠTINU RS: 'Tamo sam bio  jer treba pripremiti ono što slijedi, a to je...' | Slobodna BosnaFoto: SLOBODNA BOSNA / Samir Saletović

Demokratske promjene ulaze i u našu domovinu Bosnu i Hercegovinu ali na žalost presporo. Razina tih promjena dosegla je kritičnu točku, koja polako ali sigurno potapa korumpirani brod na kojem su plovili sve ove godine, tako da su neki odlučili na vrijeme napustiti "Korumpitanik".

Ove promjene, na žalost, nisu odraz političke zrelosti ili pokajanja već ambicija da se dođe u bolju poziciju za naredne izbore. Mnogo smo puta čuli od velikog broj članova, najkorumpiranije stranke u Hrvata, kako su ušli u tu stranku želeći je mijenjati iznutra. Ovim putem ih pozivam da ne bježe i ne napuštaju brod koji tone nego podignu pobunu i mijenjaju sve loše u svojoj stranci, a toga je jako jako puno.

Prestanimo tražiti zaštitu i utjehu u pojedincu ili stranci. Samo sustavna rješenja i vladavina prava mogu biti garant da nitko neće provoditi samovolju na štetu drugih, kako su to činili svih ovih godina. Nikad nije kasno za novi pravedniji početak! A svaki početak dolazi od promjena, promijenimo sebe, mijenjajmo vlast i onda možemo očekivati bolji rezultat.

Ako želimo razvijati i štiti demokraciju moramo znati jedno: Tri mandata za redom - niti ćaći rođenom!

(Razgovarao: M. Iličić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...