AMBASADOR NJEMAČKE U RAZGOVORU SA ČLANOM PREDSJEDNIŠTVA BiH: "Glas Denisa Bećirovića se veoma uvažava u Berlinu"

Između ostalog je ukazano na važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

  • Vijesti

  • 19. Jan. 2024  

  • 0

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je s ambasadorom Savezne Republike Njemačke Thomasom Fitschenom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta. 

Tokom sadržajnog i prijateljskog razgovora, ambasador je istakao da se glas Denisa Bećirovića veoma uvažava u Berlinu i da je on jedan od najvažnijih sagovornika Savezne Republike Njemačke. O tome svjedoče i nedavni Bećirovićevi razgovori s čelnicima Savezne Republike Njemačke.

Ambasador je poručio da će Savezna Republika Njemačka nastaviti podršku našoj zemlji i da ostaje jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine. Neupitna je podrška njegove zemlje Bosni i Hercegovini, naglasio je.

Bećirović je zahvalio za snažnu podršku Savezne Republike Njemačke Bosni i Hercegovini u reformskim procesima i na putu ka punopravnom članstvu u Evropsku uniju (EU) i NATO savez.

Istaknuto je da ta podrška doprinosi provođenju potrebnih reformi u društvu, unaprjeđenju infrastrukture, poslovnog okruženja i jačanju demokratije i pravne države u BiH. Konstatirano je da se Savezna Republika Njemačka mnogo puta dokazala kao istinski prijatelj Bosne i Hercegovine.

Tokom razgovora, Bećirović je naglasio da je ta zemlja najvažniji vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH podsjetio je i na važan razgovor s njemačkim kancelarom Olaf Scholzom prošlog mjeseca u Berlinu.

Tom prilikom je istaknuto da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski, a kancelar Šolc kazao da je Savezna Republika Njemačka jedan od glavnih zagovornika evropskog puta Bosne i Hercegovine.

Između ostalog je ukazano na važnost Njemačke kao aktivnog učesnika u procesu približavanja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

Njemačka je pokrenula Berlinski proces s ciljem poboljšanja i intenziviranja regionalne saradnje radi ubrzanja povezivanja regije s Evropskom unijom. U tom kontekstu je Berlinski proces usmjeren na oblasti razvoja infrastrukture, poslovanja, regionalne razmjene mladih i nauke.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...