HILJADE NIJEMACA NA PROTESTU U HAMBURGU: Zajedno protiv neonacista

Prema informacijama policije na skupu je oko 10 hiljada ljudi, a regionalni vozovi u poslijepodnevnim satima bili su prepunjeni.

  • Evropa

  • 19. Jan. 2024  19. Jan. 2024

  • 0

Uprkos niskim temperaturama hiljade ljudi izašle su danas na ulice Hamburga kako bi protestovali protiv krajnje desnog ekstremizma, prenosi Hina.

Široki savez sindikata, religijskih, kulturnih, političkih i poslovnih organizacija udružio se pod zajedničkim sloganom: "Hamburg ustaje – zajedno protiv desnog ekstremizma i neonacističkih mreža".

Prema informacijama policije na skupu je oko 10 hiljada ljudi, a regionalni vozovi u poslijepodnevnim satima bili su prepunjeni.

Protesti nakon AfD-ovog sastanka 

Protesti protiv ekstremizma održali su se u nekoliko njemačkih gradova otkad je medijska organizacija Correctiv otkrila da su dužnosnici krajnje desne stranke Alternativa za Njemačku (AfD) u novembru održali tajni sastanak s krajnje desnom marginalnom skupinom u Potsdamu. 

Kancelar Olaf Scholz u srijedu je zahvalio prosvjednicima koji izlaze na njemačke ulice kako bi se borili protiv "rasizma, govora mržnje i njihove slobodne demokracije". 

AfD je ranije bio na marginama njemačke politike, ali ankete trenutno pokazuju veliki rast podrške toj stranci uoči evropskih te lokalnih izbora u tri savezne pokrajine na istoku zemlje u kojoj bi mogla pobijediti. 

AfD trenutno drugi u anketama

Alternativa za Njemačku je trenutno druga stranka u anketama popularnosti na razini cijele države te odbacuje da su planovi o deportaciji dio stranačke politike, prenosi Reuters. Alice Weidel, jedna od čelnica, prekinula je saradnju sa savjetnikom koji je sudjelovao na razgovorima u Potsdamu. 

Kazala je da je cilj stranke iskoristiti sva pravna sredstva za suzbijanje ilegalnih migracija, ograničavanje izdavanja državljanstva te deportaciju migranata osumnjičenih za terorizam. 

"Ko god ima njemačko državljanstvo bez sumnje pripada njemačkoj naciji", rekla je na konferenciji za medije, naglasivši da se baš zato ono ne smije olako davati.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...