SVE SE MIJENJA: Ukoliko krećete na put u Hrvatsku ili u Njemačku ovo trebate znati - Proširen popis propisane zimske opreme…

Za putničke automobile i teretna vozila.

  • Auto

  • 20. Jan. 2024  

  • 0

Nijemci su najavili, oktobar 2024. godine je datum kada na snagu stupaju nova pravila u cestovnom prometu, vozači u zimskim uvjetima više neće smjeti voziti s gumama koje imaju samo oznaku M+S.

A u susjednoj Hrvatskoj mijenja se odredba koja se ticala zimske opreme i utvrđuje kako je zimska oprema propisana Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama!  Zadnje izmjene tog pravilnika kojim se baš zadire u zimsku opremu donio je ministar mora, prometa i infrastrukture još 7. jula 2023.

Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone, sukladno navedenom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na svim točkovima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm na svim kotačima i s lancima za snijeg ili uređajima namijenjenima za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. Zimskom opremom motornih vozila kategorije M i N čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 t, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače.

Zimskom opremom autobusa sukladno ovom Pravilniku, smatraju se zimski pneumatici (M+S, M.S., M&S ili 3PMSF) na pogonskim kotačima ili lanci za snijeg ili uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, koji se postavljaju na pogonske kotače. Lanci za snijeg i uređaji namijenjeni za povećanje učinka prianjanja kotača za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće moraju biti tipno odobreni. I kao i do sada, pneumatici s čavlima ne smiju se postavljati na motorna vozila. Dakle, donositelji propisa i te kako su uzeli u obzir postojanje uređaja namijenjenih za povećanje učinka prijanjanja točkova za površinu po kojoj se motorno vozilo kreće, a ne više samo lanaca kao i da osim guma oznaka M+S postoje i one s oznakama M.S., M&S ili 3PMSF.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...