SJAJNI REZULTATI BH. KOMPANIJE: Izvoz mesa na tržište zemalja CEFTA i EU nadmašio očekivanja, očekuje se...

Najviše izvezeno piletine i to u vrijednosti od 38,29 miliona KM, dok je na drugom mjestu govedina vrijedna 11,35 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 20. Jan. 2024  

  • 0

Uprkos pojavi afričke kuge svinja i brojnim drugim problemima koji su lani opterećivali proizvodnju na farmama, BiH je lani na ino-tržište plasirala meso vrijedno gotovo 53 miliona maraka, što je za oko šest miliona više nego godinu ranije, ali domaće proizvođači i dalje muči prekomjerni uvoz koji je deset puta veći od izvoza.

Prema  podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz zemlje je tokom prošle godine izvezeno meso, mesne prerađevine i živa stoka u vrijednosti od 55,156 miliona, dok je uvoz dostigao 614,13 miliona maraka.

Omjer spoljnotrgovinske razmjene sličnih je razmjera i kada se posmatra isključivo meso i mesne prerađevine. Tako su lani domaći proizvođači na strano tržište plasirali svježe i zamrznuto meso, te masnoće i prerađevine vrijedne 52,998 miliona KM, dok je ta brojka 2022. godine iznosila 47,07 miliona maraka.

Kada je u pitanju uvoz, u BiH je iz inostranstva tokom 2023. godine stiglo mesa i mesnih prerađevina u vrijednosti od 525,22 miliona KM, a godinu ranije 431,80 miliona KM.

Podaci UIO pokazuju da je lani najviše izvezeno piletine i to u vrijednosti od 38,29 miliona KM, dok je na drugom mjestu govedina vrijedna 11,35 miliona KM. Izvoznici iz BiH uspjeli su lani na ino-tržište plasirati i oko 23.000 kilograma svinjetine čije je vrijednost iznosila 147.554 KM. Koliko je afrička kuga svinja nanijela štete domaćim proizvođačima ilustruje podatak o izvozu svinjetine 2022. godine budući da je vrijednost tog plasmana iznosila 2,05 miliona maraka.

- Najviše junetine BiH je lani uvezla iz Italije, Holandije, Poljske i Austrije dok je svinjetine najviše stiglo iz Njemačke, Španije, Danske i Mađarske. Kada je u pitanju piletina, najviše se uvozilo iz Turske, Srbije, Hrvatske i Poljske - pokazuju podacio UIO.

Kada je u pitanju izvoz, BiH je junetinu izvozila u Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate, svinjetinu u Sjevernu Makedoniju, dok je najviše domaće piletine završilo na tržištu Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. 

Direktor kompanije “Madi” iz Tešnja, koja je najveći proizvođač i izvoznik piletine iz BiH, Maid Jabandžić za “Glas” kaže da su i prošle godine uspjeli ostvariti bolji izvozni rezultat.

-Izvoz je postao bitna karika u radu “Madija”, plasiramo meso na tržište zemalja CEFTA i EU, nisu to nikakve velike oscilacije u plasmanu, ali imamo pozitivne pomake. I u ovoj godini nastavljamo istim tempom, ali na domaćem tržištu i dalje nam probleme zadaje piletina iz Turske koja se uvozi u zamrznutom stanju. Umjesto da završava u industriji, otapaju je na nelegalan način i puštaju na tržište kao svježu. Time se krajnji kupac dovodi u zabludu i narušava se balans domaće proizvodnje - rekao je Jabandžić. On je dodao da u narednim mjesecima očekuje dodatno pojeftinjenje stočne hrane, navodeći da je i lani situacija po tom pitanju bila povoljnija u odnosu na 2022. godinu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...