REAKCIJA PORTALA "ŽURNAL": "Ko je omogućio Gordanu Memiji, kumu ministra Konakovića, da na BHT-u poziva na progon naših novinara?"

Žurnal nikada nije dozvoljavao da bude instrument nečijih političkih ambicija ili poslovnih interesa. Tako ćemo i nastaviti, bez obzira na najave rigoroznijih mjera, koje priželjkuje Gordan Memija. Bilo bi lijepo da tako radi i javni servis koji i mi plaćamo.

  • Politika

  • 20. Jan. 2024  20. Jan. 2024

  • 1

Uemisiji „Odbrojavanje“, urednice Hatke Nezirović, koja je na BHRT emitovana 17. januara, naša redakcija je nekoliko puta pomenuta u iznimno negativnom kontekstu. Bez ikakve intervencije urednice, vrijeđao nas je sarajevski biznismen Gordan Memija, piše Žurnal.info.

Zbog tog gosta odbili smo sudjelovanje u toj emisiji, iz nekoliko razloga. 

Prvi je nejasna koncepcija. Nije nam bilo jasno šta u emisiji koja obrađuje Zakon o kleveti, kojim se planira kompletna medijska scena u Republici Srpskoj staviti pod političku kontrolu, radi osoba koja nema nikakve veze s medijima.

Drugi razlog je činjenica da Žurnal sa Gordanom Memijom ima nekoliko sudskih procesa. Dok su ti procesi u toku, on na društvenim mrežama vodi huškačku kampanju, u kojoj se otvoreno vrijeđaju naši novinari, a Žurnal naziva „lažljivim“. Zbog toga smo pretpostavljali da će Gordan Memija i ovu emisiju iskoristiti za komentarisanje sudskih procesa koji još uvijek traju. 

Bili smo u pravu. Urednica mu je dozvolila da komentariše sudske procese koji su u toku, ističe nepravosnažne presude i prešućuje one koje je izgubio. Na taj način grubo je zloupotrijebljen javni servis. Također, omogućeno mu je da nas nesmetano vrijeđa, iako nismo bili u prilici da iznesemo vlastite argumente. Optužio nas je i da smo mu uništili poslovanje, iako je lako provjerljivo da njegovi prihodi rastu svake godine. 

Ipak, vrhunac je dostignut u drugom dijelu emisije koja je, kako je nama objašnjeno, trebala da tematizira Zakon o kleveti i slobodu izražavanja. Gordan Memija je istakao da nije zadovoljan iznosima koje trenutna sudska praksa određuje i zatražio rigoroznije kazne za medije, jer: „Novinari i dalje rade, i dalje pišu“.

I zaključak „Odbrojavanja“ prepušten je istoj osobi, kumu ministra vanjskih poslova BiH (kako je sam napomenuo u emisiji): „Potpuni haos vlada u medijima i svako može da piše šta hoće“. Urednica javnog medijskog servisa ni tada ga nije upozorila.  

Da zaključimo:

U emisiji „Odbrojavanje“  nije se govorilo o slobodi izražavanja. Naprotiv, zaključeno je da se traže rigoroznije kazne i pojačana kontrola nad medijskom scenom zbog „haosa“ - što su argumenti kakve u Republici Srpskoj koriste zagovornici Zakona o kleveti. Također, javni servis je iskorišten za narušavanje ugleda Žurnala. Po čijoj sugestiji ili naredbi je to učinjeno, možemo samo da pretpostavimo - dok ne skupimo dovoljno dokaza, naravno, a onda ćemo se ponovo oglasiti.

Na kraju, da naglasimo – Žurnal nikada nije dozvoljavao da bude instrument nečijih političkih ambicija ili poslovnih interesa. Tako ćemo i nastaviti, bez obzira na najave rigoroznijih mjera, koje priželjkuje Gordan Memija. Bilo bi lijepo da tako radi i javni servis koji i mi plaćamo.

(Ovo nije nikakvo protestno obraćanje. Znali smo šta je značio poziv u ovu emisiju, koja se očekivano pretvorila u show jednog lica, zato smo je i izbjegli. Ovo je samo obraćanje svim dobronamjernim koji su nas kontaktirali nakon emisije.) 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...