DRAMATIČNO NA BLISKOM ISTOKU: Iranski predsjednik otvoreno prijeti Izraelu zbog masakra u Damasku –„Osvetit ćemo se…“

Službeno, Iran je aktivan u Siriji samo u svojstvu savjetnika usred građanskog rata u zemlji.

  • Svijet

  • 21. Jan. 2024  

  • 1

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi zaprijetio je odmazdom svom najvećem neprijatelju Izraelu nakon što je nekoliko pripadnika  Islamske revolucionarne garde (IRGC) ubijeno u zračnom napadu u Damasku, za što je Iran okrivio Izrael.

Islamska Republika neće dopustiti da "zločin cionističkog režima" prođe nekažnjeno, rekao je Raisi u subotu, a prenio je državni radio. Izraelska vojska nije komentirala napad.

Pet pripadnika IRGC-a ubijeno je u napadu u subotu u sirijskom glavnom gradu Damasku, uključujući i četiri "vojna savjetnika" i jednog vojnika, prema riječima elitne jedinice. Dvojica savjetnika bila su visokopozicionirani obavještajni dužnosnici.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, trojica Sirijca, jedan Libanonac i jedan Iračanin također su ubijeni.

Uz Rusiju, Iran je najvažniji saveznik sirijske vlade. Izrael redovito gađa ciljeve u susjednoj zemlji kako bi spriječio Iran da tamo proširi svoj vojni utjecaj uz pomoć milicija.

Službeno, Iran je aktivan u Siriji samo u svojstvu savjetnika usred građanskog rata u zemlji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...