SJEDNICA ĆE BITI ODRŽANA U DOMU HDZ-a U MOSTARU: Hrvatski narodni sabor sutra o izmjenama Izbornog zakona

Sjednica će biti održana u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 11 sati.

  • Politika

  • 21. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 2

Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine održat će zajedničku proširenu sjednicu Predsjedništva i Glavnog vijeća sutra u Mostaru, a na njoj će jedna od tema biti izmjene izbornog zakona.

Kako su naveli iz HNS-a, razgovarat će se o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i aktivnostima vezanim za izmjenu Izbornog zakona, funkcionisanju Glavnog vijeća HNS-a, zakonodavnim aktivnostima u procesu otvaranja pregovora BiH i EU i implementaciji aktivnosti u oblasti regionalnog razvoja, EU fondova i prekogranične saradnje.

Sjednica će biti održana u Domu HDZ-a BiH u Mostaru s početkom u 11 sati.

Inače, sutra je rok HDZ-u i Draganu Čoviću da Trojci i SNSD-u dostavi nacrt novog Izbornog zakona i pretpostavka je da će upravo na ovom sastanku biti to i urađeno.

Kako piše u sporazumu koji su potpisali Trojka, SNSD i HDZ u četvrtak, dogovor je da sve oko Izbornog zakona BiH bude završeno kroz Parlament BiH do kraja februara. Članica Naše stranke Sabina Ćudić je govoreći o tome izrazila sumnje da će rok biti ispoštovan.

Što se tiče tehničkih izmjena, dogovoreno je da bude obezbijeđen softver za identifikaciju birača i izdavanje glasačkih listića. Kada je riječ o političkim izmjenama, dogovoreni su izborni cenzus, zatvaranje izbornih lista i vraćanje mandata u slučaju napuštanja funkcije.

 Ono što se također navodi u dokumentu koji je objavila Trojka jeste da je HDZ predložio izbor članova Predsjedništva BiH po jednom od svojih modela, a da je Trojka zatražila da se odmah krene u ograničene izmjene Ustava BiH kako bi se implementirale evropske presude za ljudska prava. Pored toga predložene su i kazne za građane koji ne glasaju, odnosno uvođenje obaveznog glasanja, prenosi Klix.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...