NE NAZIRE SE KRAJ RATA: Broj poginulih u Gazi porastao na više od 25.000

Najmanje 178 tijela dovezeno je u bolnice u Gazi u 24 sata, zajedno sa skoro 300 ranjenih,

  • Svijet

  • 21. Jan. 2024  21. Jan. 2024

  • 0

Broj poginulih u Gazi od više od tri mjeseca rata porastao je preko 25.000, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravlja Gaze.

Najmanje 178 tijela dovezeno je u bolnice u Gazi u 24 sata, zajedno sa skoro 300 ranjenih, prema Ministarstvu zdravlja Ashraf al-Qidra. Žene i djeca su glavne žrtve u ratu između Izraela i Hamasa, prema Ujedinjenim nacijama. 

Rat je počeo iznenadnim napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra. Izrael je odgovorio vazdušnom kampanjom, a zatim kopnenom invazijom na sjevernu Gazu koja je sravnila čitava naselja. Kopnene operacije su sada fokusirane na južni grad Khan Younis i izgrađene izbjegličke kampove u centralnoj Gazi koji datiraju iz rata 1948. oko stvaranja Izraela.

Oko 85% stanovništva Gaze napustilo je svoje domove, a stotine hiljada se sklonilo u skloništa i šatorske kampove pod upravom UN-a u južnom dijelu male obalne enklave. Zvaničnici UN-a kažu da četvrtina stanovništva od 2,3 miliona gladuje jer samo mala količina humanitarne pomoći dolazi zbog borbi i izraelskih ograničenja.

Ministarstvo zdravlja Gaze kaže da je ukupno 25.105 Palestinaca ubijeno na toj teritoriji od 7. oktobra, a još 62.681 je ranjeno. Al-Qidra je rekao da mnoge žrtve ostaju zatrpane pod ruševinama izraelskih napada ili u područjima gdje medicinari ne mogu doći do njih.

Ministarstvo ne pravi razliku između civila i boraca u broju poginulih, ali kaže da su oko dvije trećine ubijenih bile žene i maloljetnici.

Izraelska vojska kaže da je ubila oko 9.000 militanata, bez pružanja dokaza, i krivi Hamas za visok broj smrtnih slučajeva civila jer se bori u gustim stambenim četvrtima.

Vojska kaže da je 195 njenih vojnika ubijeno od početka ofanzive na Gazu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će nastaviti ofanzivu dok Hamas ne bude demontiran i svi taoci ne budu vraćeni.

Gotovo polovina zarobljenika puštena je tokom sedmičnog primirja u novembru u zamjenu za oslobađanje desetina Palestinaca koje je Izrael zatvorio. Izrael kaže da je oko 130 i dalje u zarobljeništvu, ali se vjeruje da je samo oko 100 još uvijek živo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...