IVANA PETROVIĆ U „ELEMENTU“: "Zbog izborne godine Plenković u Sarajevu nije bio spreman progutati žabu…“

Nedolazak premijera RH Plenkovića na sastanak s Predsjedništvom BiH privukao je veliku pažnju u medijima, a komentatorica i urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović komentirala je Plenkovićev postupak. 

  • Regija

  • 24. Jan. 2024  

  • 0

Komentatorica i urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović komentirala je Plenkovićev postupak. Naime, premijer Hrvatske izbjegao se sastati u BiH s predsjedateljem Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, kojeg ne priznaje kao legitimno izabranog člana Predsjedništva BiH.

Nedolazak premijera RH Plenkovića na sastanak s Predsjedništvom BiH privukao je veliku pažnju u medijima, a komentatorica i urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović komentirala je Plenkovićev postupak. 

-Začudilo me što je sastanak bio planiran da bude bez Željka Komšića, ali je 15 minuta prije Komšić nenadano odlučio doći, što je bilo predvidljivo, i premijer je odbio doći na sastanak. Presudna je činjenica da je izborna godina. Plenković je pretrpio neviđene kritike kada su ga kamere u Bruxellesu slučajno uhvatile kako je razmijenio nekoliko riječi s Komšićem. Tada je pretrpio neviđene kritike od Hrvata u BiH. Što je totalno neutemeljeno, pomalo i parohijalno.

Znamo kako funkcioniraju multilateralni forumi. Premijer zbog izborne godine nije bio spreman progutati žabu, što je u visokoj politici ponekad potrebno da se postigne neki cilj. To je u ovom slučaju zeleno svjetlo za početak pregovora BiH za članstvo u EU-u, kazala je Petrović. 

Na pitanje ima li BiH šansu u martu dobiti propusnicu za otvaranje pregovora, odgovara: 

-Oni su posljednji put na samitu u prosincu rekli da ima. Ovo što je rekao Rutte, kao minimum za pozitivnu ocjenu EK-a, ističe se deset mjera i zakona koje BiH mora ispuniti u relativno kratkom vremenu. To je i izborni zakon, ali to je riječ o minimumu u dijelu vezanom za integritet u izbornom procesu. Na posljednjem sastanku koalicije to je načelno dogovoreno. Hoće li proći, to ćemo vidjeti. Važno je znati da je BiH profitirala na priči o ratu u Ukrajini.

Na prošlom samitu Nizozemska nije smjela to blokirati, mogli su slobodno dati i zeleno svjetlo BiH, kao i Ukrajini. Ukrajina je zemlja u ratu i ne znamo kada će taj rat i na koji način završiti. Ovisit će to o puno faktora. Premijer svakako želi da Rutte to odobri na samitu u ožujku. On je premijer na odlasku. Ovisit će sve to o europskim izborima, novoj Komisiji. Zemlje članice polako se okreću prema Bliskom istoku, kazala je. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...