ZAJEDNIČKA IZJAVA: Hrvatska se priključila koaliciji koja napada jemenske Hute

Hrvatska je, prvi put, u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije, koji - uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske - napadaju mete povezane s Husima u Jemenu

  • Regija

  • 24. Jan. 2024  

  • 0

Hrvatska je, prvi put, u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije, koji - uz dosadašnju podršku Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske - napadaju mete povezane s Hutima u Jemenu.

Uz Hrvatsku svoj potpis na izjavu stavile su i Albanija, Australija, Bahrein, Kanada, Češka, Danska, Estonija, Njemačka, Gvineja Bisau, Mađarska, Italija, Kenija, Latvija, Litvanija, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Republika Koreja, Rumunija te Ujedinjena Kraljevina i Sjedinjene Američke Države.

Hrvatska je, prvi put, u zajedničkoj izjavi podržala snage SAD-a i Velike Britanije, koji - uz dosadašnju potporu Australije, Bahraina, Kanade i Nizozemske - napadaju mete povezane s Hutima u Jemenu, prenosi Politicki.ba.

U utorak, 23. januara, su američke i britanske snage drugi put udarile na Hute, skupinu koju podupire Iran, a koja od kraja prošle godine gađa međunarodne brodove u Crvenom moru koji plove prema Izraelu s ciljem da, Koliko-toliko, pomognu Gazi.

Napadi su prekinuli međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...