ČOVIĆ I HDZ NE SMIJU NIŠTA REĆI SVOM ZAGREBAČKOM ŠEFU: Hrvatska ne plaća u potpunosti iznos za korištenje Buškog jezera

Zagreb u duhu "dobrosusjedskih odnosa" i kao "najveći prijatelj" BiH tu svoju obavezu ne ispunjava. Tako HEP i dalje plaća manje iznose za korištenu vodu, dok odštetu za zemljište ne plaća.

  • Vijesti

  • 26. Jan. 2024  

  • 0

Hrvatska elektroprivreda (HEP) već treću godinu ima obavezu dvjema općinama u Bosni i Hercegovini, Tomislavgradu i Livnu plaćati 4,3 miliona eura za korištenje vode iz akumulacije Buško jezero umjesto dosadašnjih oko 1,8 miliona.

Akumulacija Buško jezero nastala je kao zajednički projekt Hrvatske i BiH 70-ih godina prošloga vijeka, a cilj je bio prikupiti vode s područja Livanjskog i Duvanjskog polja te ih usmjeriti prema hidroelektrani Orlovac koja se sada nalazi u sklopu HEP-a.

Predstavnici vlasti Tomislavgrada i Livna dugo su upozoravali kako je HEP godinama izdvajao premalo za obeštećenje, budući da se pod vodom nalazi oko 5.700 hektara zemljišta. Zakonskim izmjenama HEP neće plaćati isključivo naknadu na temelju proizvodnje električne energije po kilovatsatu, nego i po potopljenom zemljištu.

No, Zagreb u duhu "dobrosusjedskih odnosa" i kao "najveći prijatelj" BiH tu svoju obavezu ne ispunjava. Tako HEP i dalje plaća manje iznose za korištenu vodu, dok odštetu za zemljište ne plaća.

- Mi ispostavili račun HEP-u za tu razliku. Tako je učinio i Grad Livno. I od tada se dopisujemo, jer HEP-u nisu jasne granice i površine jezera. Tu smo trenutno stali. Pukušavamo svim putevima, i diplomatskim i ovim da se to pitanje riješi i otkoči - kazao je za Al Jazeera Balkans Ivan Buntić, načelnik Tomislavgrada.

Očekivati da će HDZ tražiti da Hrvatska ispunjava svoje obaveze je iluzorno. Čelniku HDZ-a Draganu Čoviću jedono je važno da se ne zamjeri svom zagrebačkom šefu Andreju Plenkoviću, pri čemu ga nije briga što lokalne zajednice u BiH sa većinskim hrvatskim stanovništvom imaju ozbiljnih finansijskih problema zbog neispunjavanja obaveza HEP-a.

- To se sve radi o izdancima HDZ-a bez obzira iz koje sada stranke trenutno dolaze, koji nemaju hrabrosti ni smjelosti ići protiv aktuelne politike Hrvatske. Konkretno, ne mogu ići protiv premijera Andreja Plenkovića koji koordinira HEP-om - izjavio je Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...