PREDIZBORNE IGRE U BRUXELLESU SU POČELE: Politička desnica spašava benzince i dizelaše

U Bruxellesu očekuju da će Europa na sljedećim izborima skrenuti još više udesno. Ako to ide u korist EPP-u, grupa bi mogla uslovljavati svoju podršku sljedećem predsjedniku Europske komisije njegovom ili njenom podrškom za ponovno razmatranje zabrana.

  • Auto

  • 27. Jan. 2024  27. Jan. 2024

  • 0

Procurio je izborni manifest grupe desnog centra Europske pučke stranke (EPP) koji obećava da će "revidirati" postupno ukidanje motora s unutarnjim izgaranjem, postavljajući pitanja hoće li se teško stečeni zakoni Zelenog dogovora poništiti u svjetlu konzervativnije EU.

Ovog juna Europljani će izaći na birališta kako bi izabrali novi Europski parlament, pomažući u definiranju političke ideologije koja pokreće i Parlament i Europsku komisiju. Stoga su nadolazeći europski izbori već glavna tema u briselskim kuloarima.

Prošle sedmice Euractiv je dobio u ruke nacrt manifesta skupine EPP, najveće skupine u Parlamentu kojoj pripada i HDZ. Kao i kod svih manifesta, dokument je pun burne retorike, osmišljene kako bi biračima dao dojam koje vrijednosti supotpisuju kada podržavaju kandidate EPP-a.

Iz automobilske perspektive, možda najzanimljiviji dio je sljedeća rečenica: "Odbijamo politiku zabrane - kao što je zabrana motora s unutarnjim izgaranjem - i također ćemo je revidirati što je prije moguće."

Jens Gieseke, njemački zastupnik koji je predstavljao EPP u raspravama o pooštravanju standarda CO2 za nove automobile i kombije, dugo se protivio Komisijinoj “ideologiji zabrane”.

Gieseke je upozorio da bi odluka o ukidanju prodaje vozila s motorima s unutarnjim izgaranjem dovela do "efekta Havane", pri čemu bi Europljani desetljećima vozili stare automobile s benzinskim ili dizelskim motorima, slično kao u glavnom gradu Kube.

Doista, stav je u skladu s EPP-ovim "tehnološki otvorenim" pristupom dekarbonizaciji, koji u biti kaže da EU ne bi trebala birati tehnološke pobjednike, u ovom slučaju električna vozila, prenosi Index.hr.

Ono što je možda još zanimljivije je to što EPP izričito izražava svoju namjeru da “revidira zakon što je prije moguće”.

Posljedice ove izjave su značajne: najveća grupa Europskog parlamenta objavljuje svoju namjeru ponovnog otvaranja zatvorenog dosjea kako bi se promijenilo nešto što su potpisali i Europski parlament i države članice. 

Slično kao što je predsjednik Trump nemilosrdno ukinuo zakone iz Obamine ere po preuzimanju dužnosti 2017., mogu li EPP i njihovi saveznici razvodniti Zeleni dogovor kakav trenutno stoji?

U Bruxellesu očekuju da će Europa na sljedećim izborima skrenuti još više udesno. Ako to ide u korist EPP-u, skupina bi mogla uvjetovati svoju potporu sljedećem predsjedniku Europske komisije njegovom ili njezinom potporom za ponovno razmatranje zabrana.

Međutim, jedan se aspekt zanemaruje u ovoj raspravi - unatoč tekstu manifesta - automobili s motorom s unutarnjim izgaranjem nisu uistinu zabranjeni prema zakonu. Umjesto toga, zabranjuje se korištenje fosilnih goriva.

Uglavnom zahvaljujući naporima Njemačke (koja je odbila podržati zakon bez ovog amandmana), novi automobili koji se pokreću isključivo sintetičkim gorivima dobivenim od zelenog vodika bit će dopušteni za prodaju nakon krajnjeg datuma 2035. godine.

To znači da su automobili s motorom s unutarnjim sagorijevanjem zapravo već spašeni - sve dok rade na e-goriva, a ne na benzin ili dizel. Hoće li ova tehnikalija biti dovoljna da spriječi EPP u pokušaju "revidiranja" zakona - i promicanju svoje namjere da to učini biračima - vidjet ćemo. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...