"HRVATSKA SE USTRAJNO BORI PROTIV ANTISEMITIZMA": Andrej Plenković u povodu Međunarodnog dan sjećanja na žrtve Holokausta

"Na današnji dan odajemo počast žrtvama Holokausta..."

  • Regija

  • 27. Jan. 2024  

  • 1

Premijer Hrvatske Andrej Plenković poručio je danas, u povodu Međunarodnog dan sjećanja na žrtve Holokausta, da hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja.

Na današnji dan odajemo počast žrtvama Holokausta, najtamnijeg poglavlja povijesti, kazao je Plenković.

"Hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja kako se takvi zločini ne bi više nikad ponovili" napisao je na društvenoj mreži X.

IHRA je međuvladino je tijelo osnovano 1998.godine radi jačanja i promicanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu. Trenutno broji 35 država članica. Hrvatska je članica od 2005. godine, a u martu prošle godine preuzela je jednogodišnje predsjedanje spomenutom organizacijom, navodi Index.hr.

Međunarodnoi dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježava se 27. januara, na dan kada je Crvena armija 1945.godine oslobodila koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...