GUBITAK MANDATA NAKON PRESUDE SUDA BiH: Fadil Novalić ide u zatvor, evo ko će ga zamijeniti u Parlamentu FBiH

Prema Izbornom zakonu BiH svaki izabrani zvaničnik koji je osuđen na šest mjeseci ili veću zatvorsku kaznu ostaje bez funkcije, pa tako će biti slučaj i sa Fadilom Novalićem.

  • Politika

  • 27. Jan. 2024  

  • 2

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori” koji je vođen protiv tadašnjeg premijera FBiH Fadila Novalića, direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka i dobavljača Fikreta Hodžića zbog radnji prilikom nabavke respiratora.

Podsjećamo, prvostepenom presudom ovog Suda, optuženi Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravno lice „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, oglašeni su krivim, odnosno pravno lice odgovornim, da su radnjama opisanim u izreci prvostepene presude počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3., u vezi sa stavom 1. KZFBiH, u vezi sa članom 55. i 31. istog Zakona, a optuženi Fahrudin Solak i krivično djelo krivotvorenje službene isprave iz člana 389. stav 2., u vezi sa stavom 1. KZFBiH. Na osnovu navedenog prvostepeni sud je optuženima izrekao sljedeće kazne zatvora, i to:

optuženom Fadilu Novaliću, kaznu zatvora u trajanju od 4 godine;
optuženom Fahrudinu Solaku, jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 6 godina;
optuženom Fikretu Hodžiću, kaznu zatvora u trajanju od 5 godina;
optuženom pravnom licu „F.H. Srebrena malina“, novčanu kaznu u iznosu od 200.000,00 KM.
Kako će Fadil Novalić u zatvor, jasno je da će izgubiti i fotelju u Parlamentu FBiH.

Prema Izbornom zakonu BiH svaki izabrani zvaničnik koji je osuđen na šest mjeseci ili veću zatvorsku kaznu ostaje bez funkcije, pa tako će biti slučaj i sa Fadilom Novalićem.

Prema zakonu mjesto upražnjava sljedeći kandidat sa liste SDA iz iste izborne jedinice, odnosno u ovom slučaju Izborne jedinice 2 koja obuhvata Posavski kanton, Gradačac, Gračanicu, Doboj Istok i građane Brčko distrikta koji imaju pravo glasa u FBiH.

U konkretnom slučaju riječ je o Rahimu Gadžiću, poznatom kadru SDA iz Gračanice, koji je i u prošlom mandatu bio zastupnik u Parlamentu FBiH. Nakon isteka mandata izabran je za savjetnika premijera Tuzlanskog kantona Irfana Halilagića, javlja Avaz.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...