VIŠE OD 14 TANKERA S NAFTOM SEDMICAMA NASUKANO: Obala ove zemlje postala plutajuće skladište

Nafta je dosad neprodata zbog američkih sankcija i problema sa plaćanjem

  • Svijet

  • 28. Jan. 2024  

  • 0

Više od deset tankera natovarenih sa 10 miliona barela ruske sirove nafte sorte Sokol sedmicama je nasukano na obalama Južne Koreje.

Nafta je dosad neprodata zbog američkih sankcija i problema sa plaćanjem, prema informacijama dva trgovca i podacima o isporuci.

Obim, jednak 1,3 miliona metričkih tona, predstavlja više od mjesec dana proizvodnje projekta Sahalin-1, nekada vodećeg poduhvata američkog najvećeg Exxon Mobila, koji je napustio Rusiju nakon krize u Ukrajini.

Sahalin-1 je bio jedan od prvih post-sovjetskih poslova u Rusiji sklopljenih prema sporazumu o podjeli proizvodnje. Kada je Exxon Mobil otišao 2022. godine, proizvodnja je pala na skoro nulu i od tada se nije u potpunosti oporavila.

Poteškoće u prodaji predstavljaju jedan od najznačajnijih izazova sa kojima se Moskva suočila otkako je Zapad uveo sankcije i jedan od najozbiljnijih poremećaja izvoza ruske nafte za dvije godine.

Danas je 14 brodova natovarenih Sokolom zaglavljeno oko južnokorejske luke Josu, uključujući 11 brodova Aframak i tri veoma velika broda za prevoz sirove nafte (VLCC), prema podacima LSEG-a, Kplera i trgovaca prenosi Reuters.

Količina uskladištena u tankerima predstavlja 45 dana proizvodnje sa Sahalina-1, što u prosjeku iznosi 220.000 barela dnevno, prenosi Telegraf biznis.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...