HRANA IZ EPRUVETE: Govedina - iz laboratorije pravo u tanjir

"Ako ga označe kao odrezak ili pileći file, to jednostavno neće biti istina", rekao je jedan farmer iz Colorada. “Treba ga označiti kao ćelijski proizvod i mislim da javnost to mora znati.”

  • Gastro

  • 28. Jan. 2024  

  • 0

Izraelsko ministarstvo zdravlja dalo je kompaniji Aleph Farms preliminarno odobrenje za prodaju odrezaka proizvedenih u laboratoriji. Meso će se uzgajati iz oplođenih jajnih ćelija krave crnog angusa po imenu Lucy, a koštat će kao najkvalitetnije prirodno uzgojena junetina. Također, ovog su ljeta dvije farme sa sjedištem u Kaliforniji dobile zeleno svjetlo za prodaju laboratorijski uzgojene piletine u SAD-u i Singapuru.

Meso proizvedeno u laboratoriji neće odmah biti dostupno za kupovinu jer ova vrsta proizvodnje još uvijek prolazi kroz regulatorni proces. Očekuje se da će objekti za proizvodnju uzgojenog mesa trošiti manje zemlje i vode od tradicionalnih farmi mesa,

Međutim, studija Univerziteta u Davisu u Californiji, koja još nije recenzirana, pokazala je da proizvodnja mesa uzgojena u laboratoriji zapravo može imati veći utjecaj na okoliš od tradicionalnih metoda. Meso uzgojeno u laboratoriji moglo bi na kraju predstavljati konkurenciju tradicionalnoj proizvodnji mesa, upozoravaju neki stočari.

Glavna briga je kako će novi proizvod biti označen, a farmeri u nekoliko američkih država traže zakon koji bi zabranio kompanijama koje uzgajaju meso u laboratoriji da svoje proizvode nazivaju mesom. "Ako ga označe kao odrezak ili pileći file , to jednostavno neće biti istina“, rekao je jedan farmer iz Colorada. “Treba ga označiti kao ćelijski uzgojen proizvod i mislim da javnost to mora znati.” Jedan republikanski poslanik na Floridi želi kriminalizirati meso uzgojeno u laboratoriji, nazivajući to "uvredom prirode i stvaranja".

„Vještački uzgojeno meso može izazvati otpor kod konzumenata jer izgleda tako neprirodno i nepoznato – i potencijalno tako odvratno”, navodi se u studiji objavljenoj u Žurnalu ekološke psihologije, koja je otkrila da je 35% ispitanika reklo da im se to sve previše gadi i da ne jesti takve proizvode.

Prema istraživanju AP-NORC Centra za istraživanje javnih poslova iz 2023. godine, 50 posto Amerikanaca kaže da nisu previše ili uopće nisu zainteresirani za jelo meso uzgojeno u ćelijama. Oni koji to ne žele probati uglavnom su kao svoje obrazloženje naveli "samo zvuči čudno", iako su mnogi izrazili i zabrinutost za vlastito zdravlje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...