ADVOKATICA INDIRA KARAHODŽIĆ: Zašto Hadžibajrića drže mjesecima u pritvoru bez optužnice, zašto mediji pišu...

Protiv Ibrahima Hadžibajrića pokrenuta je medijska hajka. Bez optužnice i bez suđenja, već je presuđen. Do jučer najbolji načelnik u BiH, ugledan, cijenjen i poštovan, preko noći je zahvaljujući prvenstveno medijskom linču postao "kriminalac broj jedan" - navodi advokatica Karahodžić.

  • Vijesti

  • 28. Jan. 2024  

  • 1

Već devet mjeseci u mjestu tapka istraga u predmetu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u kojem se moj branjenik Ibrahim Hadžibajrić svim mogućim sredstvima pokušava inkriminisati i dovesti u vezu sa osobama i radnjama koje nemaju baš nikakve veze sa njim, započela je u saopćenju za javnost Hadžibajrićeva advokatica Indira Karahodžić.

- Sve do sada smo šutjeli i smatrali da će Tužilaštvo raditi po zakonu, ali smo nakon devet mjeseci odlučili da je vrijeme da se i naš glas čuje, jer je javnost do sada informisana jednostrano. Od sada, redovno ćemo se oglašavati i informisati javnost o svemu što se dešava. Uz to, obavijestit ćemo i Ambasadu SAD u BiH, Misiju OSCE, OHR i Ombudsmena za ljudska prava.


Protiv Ibrahima Hadžibajrića pokrenuta je medijska hajka. Bez optužnice i bez suđenja, već je presuđen. Do jučer najbolji načelnik u BiH, ugledan, cijenjen i poštovan, preko noći je zahvaljujući prvenstveno medijskom linču postao "kriminalac broj jedan" - navodi advokatica Karahodžić.

I dalje je osumnjičen

Prvo mediji, a tek onda odbrana Ibrahima Hadžibajrića, koji je i nakon devet mjeseci pritvora i dalje samo osumnjičen, ali ne i optužen, dobiju informaciju da se mom branjeniku od strane postupajućeg tužioca ponovo predlaže produženje pritvora za još tri mjeseca, dodaje ona.

- Optužnice nema još uvijek, a ne znamo ni da li će je uopće i biti.

Postavljamo pitanje, zbog čega osumnjičeni i njegova odbrana posljednji saznaju prijedloge i navodno "nove činjenice" iz ovog predmeta? Tužilaštvu bi moralo biti primarno poštivanje zakona, te bi tako odbrana prijedlog tužilaštva trebala da dobije putem suda prije novinara. Identično je bilo i svih ovih devet mjeseci - odbrana odluke suda o daljem trajanju pritvora saznaje iz medija!? Zar to nije školski primjer ometanje pravde i pritisak na sud i javnost?

I pravnim laicima je jasno - svaki put kada se približava isticanje mjere pritvora po prethodnom rješenju suda, Kantonalno tužilaštvo već na par dana ranije počinje sa medijskom hajkom obavještavanjem javnosti o navodnim novim istragama.

Istraga koja bi trebala biti isključivo istraga tužilaštva, pretvorila se u javnu istragu i hajku na mog branjenika, ne bi li predmet tako dobio na težini, a oni sebi osigurali alibi za još jedno produženje pritvora.

Tako je i ovaj put. Posljednja udarna vijest u medijima je da je bivši načelnik imao i navodni biznis sa izvjesnom osobom iz Čapljine u proizvodnji solarnih panela, a ta bi istraga valjda trebala biti uvod u novi pritvor koji bi bio potpuno nezakonit!

Ovakvim ponašanjem i svjesnim iznošenjem detalja iz predmeta, koji je još u povoju, gdje ni nakon devet mjeseci istrage nema optužnice, koja je u zakonskom roku od šest mjeseci trebala biti podignuta, grubo se krše ljudska prava.

Šta je cilj?

Ako je jedini cilj Tužilaštva da se Hadžibajrić i dalje drži u pritvoru, a očigledno jeste, onda treba sa jasnim argumentima pred sudom da to i obrazloži a ne iznošenjem polovičnih činjenica u medijima, koje samo štete ugledu mog klijenta i njegovoj porodici koja već devet mjeseci živi pod pritiskom javnosti.

Tužilaštvo koje vodi istragu koja bi trebala bit efikasna i učinkovita a pritvor shodno zakonu sveden na najmanju moguću mjeru, trebalo bi pokazati profesionalizam i zaštitu svih informacija upravo u cilju zaštite interesa mog branjenika i sebe kao pravosudne institucije, što dosada to nije slučaj.

I za kraj, osumnjičeni i optuženi za genocid se puštaju na slobodu i brane sa slobode, ne vidimo čak ni njihova hapšenja gdje ih vode sa lisicama na rukama, dok je moj branjenik od početka javno ponižavan i medijski progonjen. Navodnim "novim detaljima" i navodnim "novim istragama" od maja 2023. kada je i uhapšen kontinuirano mu se produžava pritvor. Zbog toga više nećemo šutjeti - napisala je advokatica u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...