NJIMA NIJE KRIZA: Rekordna prodaja automobilskog koncerna BMW

Ove godine koncern računa na prodaju više od pola miliona e-vozila i rast udjela tog segmenta u proizvodnji na oko 20 odsto.

  • Auto

  • 29. Jan. 2024  

  • 0

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW je, poslije odličnog poslovanja u posljednjem kvartalu, prošlu godinu završio rekordnom prodajom 2,55 miliona vozila, 6,5 odsto više nego 2022.

Prodaja električnih vozila porasla je na 376.000 jedinica, stopom od 74 odsto koja je bila iznad tržišnog prosjeka. Taj segment je narastao na 15 posto cijele proizvodnje bavarskog koncerna, saopštio je u utorak direktor prodaje Johen Goler (Jochen Goller).

Ove godine koncern računa na prodaju više od pola miliona e-vozila i rast udjela tog segmenta u proizvodnji na oko 20 odsto.

"Tražnja za našim električnim modelima ostaje snažna", rekao je Goler.

BMW u ponudi ima 18 modela na struju.

Rekordnoj prodaji doprinijela su sva važna tržišta: U Kini je rast bio oko 4,2 odsto, u Evropi 7,5, a u SAD oko 9,4 odsto.

Kriza čipova, prekidi trgovinskih lanaca i oštre pandemijske mjere u Kini potisnule su prodaju automobila BMW tokom 2022. i početkom prošle godine, ali poslije toga tržište je napravilo zaokret.

U posljednja tri mjeseca 2023. globalna prodaja je porasla za 10 odsto, na 719.000 jednica.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...